A dámától a karüsszelig

2018. augusztus 21. (kedd)

A lovaskultúra széles palettáját vonultatták fel szombatos a Festetics kastély parkjában. A Nemzeti Vágta előfutamának programja keretében rendezték meg a lovas napot. A szervezők külön hangsúlyozni kívánták a sportág magyar értékeit, hiszen számos újítással járult hozzá nemzetünk a lovas kultúrához.
Látványos ugratásokat is láthatott a közönség a kastély parkjában. A lovassport számos szakágával ismerkedhetett meg a közönség. A kastélyparkban az arisztokrácia lovaglási szokásait is bemutatták. Fellner Kata jóvoltából a közönség megismerkedhetett a dámalovaglással is. Színvonalas díjlovas bemutató is volt. Hat évig tanulta Spanyolországban ennek a sportnak a magasiskoláját Komáromi Krisztián. A Club Dobogómajor lovardavezetője egy 16 éves hannoveri kanca nyergében mutatott be egy magas szintű programot. A díjlovaglás lényege, hogy minél láthatatlanabb módon érjék el a különböző mozgásformákat a lóval.

„Az igazság az, hogy a lovas ülésére kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Ez sajnos évekbe telik, mire az ember tényleg ellazultan és mindig tudva azt, hogy melyik izmot lazítom és melyik izmot feszítem meg lovaglás közben, mert nem szabad sem az összes izmot ellazítani, sem az összes izmot megfeszíteni. Egy lovas és egy ló igazából olyan mint a táncos, ezt úgy kell elképzelni, hogy a lovas vezet és a ló pedig táncol, vagy mondhatnám úgy is, hogy a lovas a keret, de a ló a kép” – mondta el Komáromi Krisztián.

A Gyenesdiási Lovas Sport Egyesület kis növendékei most sajátítják el a lovaglás alapjait. Akár hobbi, akár hivatás szintjén akar foglalkozni valaki a lovaglással, érdemes minél korábban elkezdeni ezt a sportot. Amint egy gyerek lába eléri a kengyelt, már nyeregbe is pattanhat. A karüsszel lényege az összhang – mondják az ifjú lovasok.

„Az a szépsége, hogy megmutatjuk másoknak, hogy többféle módon is lehet lovagolni, nem csak ugratás, vagy a nemzeti vágtán indulni, hanem karüsszelezni is lehet” – nyilatkozta televíziónknak az egyik ifjú lovas, Gyutai Júlia.

A kastélyparkban még az Asbóth Huszárbandérium vitézei is felbukkantak. A szervezők célja az volt, hogy a bemutatókkal egy nagy ívű időutazást tegyenek és bemutassák a magyar lovas hagyományokat. Erre kiváló helyszín a kastélypark, hiszen a Festeticsek nagyhírű ménest tartottak Fenékpusztán.

„Fenékpusztát úgy kell elképzelni, hogy egész Európa ismerte a Festetics lovak révén. Volt olyan szlogen is, hogy ha a Festetics Tasziló indít lovat, akkor én már nem is indítok mert teljesen esélytelen vagyok. Tehát egy nagy márkanév is volt a lóverseny-pályákon. És hozzá kell tenni, hogy az összes nagy versenyen ott voltak ezek a lovak és nagyon szép eredményeket értek el” – tudtuk meg Varga Zoltántól, a Festetics Vágta főszervezőjétől.

Egész nap lovaglási és hintózási lehetőség is várta a kastély parkjába érkezőket. A hintókat lipicai lovak vontatták.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9025/a-damatol-a-karusszelig-/