A diákoknak is adózniuk kell

2017. július 3. (hétfő)

Adózási kötelezettség terheli a nyári diákmunkát vállalókat

Adózási kötelezettség terheli a nyári diákmunkát vállalókat is – figyelmeztet a Nemzeti Adó és Vámhivatal. A közterheket azonban a munkáltatónak kell befizetnie. Főszabály szerint a 16 év felett lehet munkaviszonyt létesíteni. Az iskolai szünet időtartama alatt viszont már a 15. életévét betöltött iskolásoknak is engedélyezik a foglalkoztatását.
Diák munkavállalókat több helyen is látni a nyári szezonban. A Városi Strand pénztárában és a beléptetésnél is tanulók dolgoznak, de az éttermekben, büfékben is olyan fiatalok látják el a feladatot, akik nappali rendszerű képzés keretében tanulnak. A diákok munkavállalásához kötődő leggyakoribb foglalkoztatási forma az iskolaszövetkezetben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató tag munkavégzése.
„A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség. A Nemzeti Adó és Vámhivatal az elmúlt évben megképezte az adóazonosító jelét mindazoknak, akik december 31-éig nem töltötték be a 25. életévüket és nem volt adóazonosító jelük. Az adókártya legyártása és kipostázása megtörtént. Annak, akinek nincs adókártyája, mert elveszett vagy elkallódott, annak a 17T34-es nyomtatványon kell új adókártyát igényelni, hogyha munkát szeretne vállalni.” – tájékoztatott Joó Hilda, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

A diákok a foglalkoztatás és a közteherviselés szempontjából felnőtteknek számítanak. A diákmunkával szerzett jövedelem adóköteles. A személyi jövedelemadó mértéke tizenöt százalék, ezt a munkaadó vonja le a bérből és fizeti be a NAV számlájára. A munka befejezésekor kapott igazolás segítségével jövőre kell a bevallást megtenni.

Forrás:
Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió