A digitális átálláshoz nyert támogatást a Keszthelyi Televízió

2013. július 19. (péntek)

Sikeresen pályázott a Keszthelyi Televízió Nonprofit Kft. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak a digitális átállást támogató pályázatán.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa nyílt beadású pályázati eljárást hirdet meg magyarországi földfelszínen terjesztett helyi audiovizuális médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkező médiaszolgáltatók digitális műsorszóró technológiára történő átállásának támogatására 312.000.000 Ft keretösszegben.

A pályázati eljárás célja a földfelszínen terjesztett, magyarországi helyi audiovizuális médiaszolgáltatói jogosultsággal rendelkező médiaszolgáltatók digitális átállását szolgáló műsorszóró berendezés beruházásának támogatása az alábbi kategóriákban:

  • új, még be nem üzemelt digitális adóberendezés vásárlása,
  • új, még be nem üzemelt tápvonal, adóantenna vásárlása,
  • új, még be nem üzemelt modulációs vonalhoz tartozó mikróberendezések vásárlása,
    kiegészítő kártyák vásárlása
  • a közszolgálati célú műsorszámok helyi vételkörzetében történő digitális szórásának és vételének lehetősége érdekében (beruházás).

Az egy beruházásra elnyerhető támogatás öszzege legfeljebb 8.000.000 Ft volt. Az Médiaszolgáltatást Támogató Alap a megítélt támogatás 80%-át előfinanszírozásként-, a cél megvalósulását követően, utófinanszírozásként 20%-ot folyósítja. A pályázaton a Keszthelyi Televízió nettó 7.130.000,- Ft vissza nem térítendő összeget nyert – 100%-os támogatás mellett.

Az elnyert 7.130.000 forint lehetővé teszi, hogy legkésőbb október 31-től – a megyében elsőként – digitálisan sugározhassa adását a Keszthelyi Televízió. A támogatási szerződést Dr. Molnár András, a Keszthelyi Televízió Nonprofit Kft. igazgatója, július 17-én írta alá Budapesten. Mint mondta: „A digitális átállás első lépcsőjét jelenti az új adó beruházás, és a mikrohullámú moduláció – jelátvitel vonal – kiépítése. Ezzel azonban még nem megoldott a több tízmilliós stúdió átalakítás kérdése, aminek kivitelezéséhez tovább keressük a pályázati lehetőségeket, és egyéb pénzügyi megoldásokat. A pályázati feltételek alapján a teljes beruházásra és engedélyezésre a nyertes pályázónak 60 nap áll rendelkezésre. Az üzembe helyezés után, a próba üzemeltetést követően az átállásra legkésőbb október 30-án kerül sor. Ekkor történik meg az eddig használt analóg adó lekapcsolása. Az új digitális adó berendezéssel lényegesen jobb minőségben láthatják a helyi televízió adását azok a nézők akik eddig antennával fogták televíziónk adását.”

A digitális átállás során a hagyományos, analóg földfelszíni műsorterjesztés helyébe a korszerűbb, jobb kép- és hangminőséget és több ingyenesen fogható csatornát jelentő digitális műsorszórás lép. Az átállás közvetlen érintettjei azok, akik jelenleg is hagyományos szoba- vagy tetőantennával az analóg földfelszíni adást nézik. Az érintetteknek be kell szerezniük egy set-top-boxot, vagy olyan televíziókészüléket kell vásárolniuk, amely beépített vevőegységgel rendelkezik. A másik lehetőség, hogy az érintettek előfizetnek a lakóhelyükön elérhető kábel- vagy műholdas televíziós-szolgáltató valamelyik csomagjára, vagy az IPTV-t választják.

Az analóg sugárzás lekapcsolása után a hagyományos szoba- vagy tetőantennával és televízióval csak akkor lesznek elérhetőek a jelenlegi csatornák, ha a nézők egyszeri költséggel beszereznek egy megfelelő vevőkészüléket, úgynevezett set-top-boxot, amelyet a televíziókészülékhez csatlakoztatnak, vagy ha olyan új tévékészüléket vásárolnak, amely ezt a megfelelő vevőegységet már beépítve tartalmazza. A szabadon fogható műsorok vételéhez szükséges digitális vevődekóder forgalmazótól függően kb. 5 – 7000 forintért kapható. De lehetőség van szociális utun való beszerzésre is, aminek igényét a helyi önkormányzatok már az elöző évben összesítették.

Azok, akik eddig is kábelen nézték a Keszthelyi Televízió adását, azok számára a digitális átállás nem jelent semmi technikai változást. Amennyiben technikailag megoldható Televíziónk adása hamarosan más csatornán lesz látható, illetve a digitális csomagban is fogható lesz. A csatorna kiosztások változásairól a kábeloperátorokkal közösen, időben értesítjük nézőinket.

(forrás: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)