A fecskefarkú pillangó lett az év lepkéje

2023. január 12. (csütörtök)

A fecskefarkú pillangó lett az év lepkéje. Első alkalommal indították el ezt a programot, hogy ráirányítsák a figyelmet a természetvédelmi problémákkal érintett fajokra. Hazánk gazdag lepkékben, érdekesség hogy többségük éjszakai fajta.

Magyarország egyik leglátványosabb és legismertebb nappali lepkéje a fecskefarkú pillangó. Alapszíne sárga, melynek különféle árnyalatai is lehetnek. A hátulsó szárnyakon pedig kék pikkelyekből álló sávok láthatók. Ezeken a szárnyakon továbbá láthatunk egy-egy pirosas-narancsos szemre emlékeztető foltot, továbbá egy-egy faroknyúlványt is, amelyek a nevét is ihlették.

A fecskefarkú pillangó országszerte elterjedt – mondja Kondorosy Előd egyetemi tanár. Ez a pillangó inkább a hegy- és dombvidékeken gyakoribb. Három nemzedéke áprilistól – melegebb években már márciustól – repül egészen szeptemberig. Védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

„A lepkéken keresztül is fel lehet a természet védelmére hívni, bíztatni, nevelni a fiatal, vagy kevésbé fiatal generációkat. Lepkékben, úgy ahogy mindenben egy kicsit átmeneti helyzetben vagyunk, jóval gazdagabbak vagyunk mint Észak-Európa, de a mediterrán gazdagságot nem érjük el. Kétségtelen az utóbbi években, felmelegedés, egyebek hatására még lepkékből is válnak gyakoribbá korábban csak szórványosan megtalálható fajok” – nyilatkozta Kondorosy Előd, a Georgikon egyetemi tanára.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya 2023-ban indította el az „Év lepkéje” programját. A 2022-ben lezajlott lakossági internetes szavazást 58 százalékkal nyerte a fecskefarkú pillangó. Külleme és gyakorisága mellett annak is köszönhető népszerűsége, hogy a lakókörnyezetekben is előfordul. Ahol kapor és sárgarépa van, ott különösen gyakori, hiszen ezek szolgálnak táplálékául.

„A madarak és a lepkék mindenhol ott vannak. Látványosak, szépek, díszesek, különesen igaz ez a lepkékre, a pillangókra. Azt gondolom, hogy ilyen szempontból nagyon jó nagykövet állatok a lepkék. Úgy is el lehet és el kell képzelni az adott év faját, hogy az élőhelyének ez a nagykövete” – mondta televíziónknak Orbán Zoltán, az MME szóvivője.

A fecskefarkú pillangó két fő ellensége az ember és a klímaváltozás. Az utóbbi évek kései hideg vagy akár fagyos napjai és az intenzív vegyszerhasználat miatt bizonyos területeken igencsak megfogyatkozott az állománya. A szakemberek azt javasolják, hogy a kiskertekben is kerüljük a vegyszerhasználatot és a kapor szedésekor legyünk körültekintőek.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9952-a-fecskefarku-pillango-lett-az-ev-lepkeje

Képek