A fertőzések megelőzését szolgálják a kórház új eszközei

2018. október 5. (péntek)

Korszerű higiéniás eszközöket szerzett be a Keszthelyi Kórház. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán nyert erre forrást az intézmény. A több elemet tartalmazó projektet 195 millió 350 ezer forint vissza nem térítendő támogatással segítette az európai unió. A fertőtlenítőberendezések segítségével jelentősen visszaszoríthatják az egyre növekvő számú kórokozókat.
A kórházvab elhelyezett érintésnélküli fertőtlenítőszer adagolók elsődleges célja, hogy a betegek és a látogatók is használják, így biztosítva, hogy ne kerüljön be és ne kerüljön ki az intézményből semmilyen fertőzés. 250 darab un. könyökkaros szappanadagolót is beszereztek. A pályázat segítségével a teljes intézményben ki tudták cserélni így a régi berendezéseket. A levegő fertőtlenítését költséghatékony működésű, plazmatechnológiás berendezések segítik. Ebből 13 darab került a Keszthelyi Kórházba. Ezekkel mérséklik a légúti eredetű fertőzések számát.Zárófertőtlenítő automatát is vásárolt a kórház. Ez az az adagolóval és időzítővel rendelkező eszköz a zárt helység teljes fertőtlenítését végzi el. A fejlesztésnek köszönhetően a felületfertőtlenítés hatékonyságát is tudják már vizsgálni az intézményben.

„Tudunk olyat tenni, hogy különböző jelöléseket teszünk akár éjjeliszekrényre, akár ágyakra és ezt itt hagyjuk. A takarítás elvégzik és akkor a takarítás után egy UV lámpa segítségével megnézzük, hogy a takarítás megtörtént-e” – mondta Lukácsné Turbéki Beáta. Az ápolási igazgató szemléltette, hogy a foszforeszkáló jelöléseket csak az UV lámpa fényében láthatják. Így tudják ellenőrizni, hogy megfelelő volt-e a takarítás. De nem csak a takarítást, hanem a dolgozók kézfertőtlenítését is lehet ellenőrizni egy szintén új eszköznek a segítségével.

A pályázati forrásból vízfertőtlenítő rendszert is kiépítettek. A kórház teljes melegvíz hálózatát fertőtleníti a most kiépített rendszer. A higiéniás berendezéseket egy 195 millió forintos pályázati támogatás részeként szerezték be. Az intézmény ápolási igazgatója szerint nagy jelentősége van ennek a projektnek: „Egyre több kórokozó van, ezek a kórokozók egyre jobban ellenállnak az antibiotikumoknak és ezért mindent meg kell tennünk azért, hogy akár ha ide bekerül a beteg, itt ne kaphasson fertőzést, illetve többször fordult elő, hogy multirezisztens kórokozóval fertőzött beteg került a kórházba. Őt is azért fertőzöttnek kell tekintenünk, el kell különítenünk és nagyon fontos, hogy innen ne kerülhessen ki semmilyen fertőzés, illetve, hogy az itt fekvő betgek se kaphassanak el semmilyen fertőzést.”

A Keszthelyi Kórház mellett Hévízen is hasonló fejlesztést hajtottak végre. A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház 186,28 millió forint támogatást nyert. Itt is a kórházi fertőzések megelőzését, visszaszorítását szolgáló eszközöket szereltek fel. Mindkét projektben korszerű betegazonosító rendszert kiépítése is szerepel. Ezek a munkálatok is folyamatban vannak Keszthelyen és Hévízen is.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9129/a-fertozesek-megelozeset-szolgaljak-a-korhaz-uj-eszkozei-/