A Festetics György Zeneiskola kettős jubileuma

2019. október 29. (kedd)

Fennállásának 55. és névadásának 25. évfordulóját nagyszabású gálaműsorral ünnepelte a Keszthelyi Festetics György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola múlt pénteken a Balaton Színházban. Az eseményt megtisztelte jelenlétével a névadó gróf leszármazottja, herceg Dr. Festetics György is. A közel kétórás koncerten felidézték a kezdeteket, bemutatták a szakmai eredményeket és köszönetet mondtak számos pedagógusnak is az intézmény hírnevének öregbítéséért.
A hangverseny nyitányaként –ahogyan maga a zene is felépül– ritmusokkal indított a Boombatucada ütőegyüttes. Az iskola vezetése tisztelettel adózott azon zenepedagógusok évtizedes munkássága előtt is, akik sokat tettek az intézmény hírnevének öregbítéséért. Nagy Bálint polgármester hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a rendezvényen, köszöntőjét Vozár Péterné önkormányzati képviselő tolmácsolta: „Büszkék vagyunk a zeneiskolánkra, büszkék vagyunk az itt tanító kiváló pedagógusokra, a szép eredményekre és minden tanulóra.”

A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar mellett a hévízi Musica Antiqua Együttest és a keszthelyi Helikon Kórust is láthatta, hallhatta a közönség. Az est díszvendégét, herceg Dr. Festetics Györgyöt megkülönböztetett tisztelettel köszöntötték, aki a család nevében hozzájárulását adta az intézmény névhasználatához, és 25 évvel ezelőtt szintén jelen volt a névadó ünnepségen. „Fontos a gyerekek zenei nevelése, mert létrehoz egy biztos életfilozófiát. Zeneiskolába már egészen korán be lehet őket íratni, bizonyos dolgokat csak ott tudnak elsajátítani. A zene egy egész életen át nagyban segíti az embert.”

A koncerten felcsendült Babos Judit zenetanár saját szerzeménye is, melyet egy fiatal tehetséges zongoristanövendék, Lekics Krisztina és az iskola ifjúsági vonószenekara adott elő. A közel kétórás hangversenyen megpróbáltak egy átfogó képet adni az intézményben zajló művészetoktatásról, mondta Bánhidai Tamás igazgató. „A műsor összeállítása az alapján történt, ami tulajdonképpen a zeneiskola lényege, hogy a zene sokszínű. Ezt próbáljuk tanítani, megmutatni a gyerekeknek. Úgy érzem a közönség tapsaiból, érdeklődéséből, hogy ez a mai hangversenyen sikerült.”

Az est végén természetesen pezsgővel koccintottak a kettős jubileumra, bízva abban, hogy az iskola még sokáig hozzájárulhat Keszthely város kulturális életéhez.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

A Keszthelyi Festetics György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola jubileumi hangversenyéről bővebb összeállítással jelentkezik a november 5-i Szignatúra című kulturális magazin.
https://tvkeszthely.hu/hirek/6526-a-festetics-gyorgy-zeneiskola-kettos-jubileuma?fbclid=IwAR1oRMGL-JuuOZF1we21TBLbgMrosOWXSMjU7ZyZLtGtq0I81r3A_67Fcig