A Festetics Kastély első ízben a Múzeumok Éjszakáján

2011. június 15. (szerda)

Első alkalommal csatlakozik a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum az országos rendezvénysorozathoz nagyszabású, látványos programmal.

Pálinkás Róbert, a múzeum nemrégiben kinevezett igazgatója elmondta: június 24-én este fél 8-kor a Boombatucada keszthelyi dobegyüttessel igazán „ütős” bevonulást terveznek, nyolc órától pedig kezdetét veszi a Kastély-kavalkád: éjszakai tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők barokk ruhás kísérőkkel, hintós séta várja a látogatókat a parkban, gyertyafényes barokk muzsika szól, a kastélykönyvtárban pedig mindenki számára feltárul az ódon könyvek világa. Rómeó és Júlia erkélyjelenetét a Keszthelyi Musical Stúdió mutatja be, a kastély parkjában 16 kórus 300 tagja ad közös koncertet, a tükörteremben pedig operett előadásra várják a vendégeket. A látványos zenés mulatságot mutatványosok és tűzzsonglőrök produkciója egészíti ki.

A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA teljes keszthelyi programja

Sürgető feladatok

Az új igazgató a távlati terveiről szólva elmondta: a kastély ügyvezetői pozícióját határozott időre, egy évre vállalta a tulajdonos által adott azon feladatot végrehajtva, hogy stabilizálja az intézmény gazdasági működését. „Nem költözöm be a kastélyba, mint elődöm, nem kívánok tetszelegni abban a szerepben, hogy a Festeticsek utódja vagyok. A Helikon Kastélymúzeumot munkahelynek, noha az ország egyik legszebb munkahelyének tekintem. Feladatom végrehajtása után munkámat a város alpolgármestereként kívánom folytatni” – mondta el Pálinkás Róbert.

A gazdasági stabilitás megteremtése érdekében az anyagi helyzet átvilágítását és a vagyoni leltározást fontosnak tartja az ügyvezető, emellett az eddig hiányzó tűzvédelmi terv kidolgozására és a vagyonbiztosítás megkötésére is sürgősen szükség van.

Kisebb, de nem kevésbé fontos ügyekről szólva Pálinkás Róbert elmondta: a kastély magyar nyelvű honlapjának átalakítása mellett az angol és német verziót is gyorsan elindítják – mely eddig teljességgel hiányzott –, és a közeljövőben távol-keleti és orosz mutációt is terveznek. A vadászati gyűjtemény anyagának bővítéséről is tárgyalt már az igazgató: Hídvégi Bélával, a jelenlegi kiállítás egyik létrehozójával közösen egy új, Széchenyi-Kittenberger relikviákat bemutató tárlat nyílik meg hamarosan, és még az idén ősszel új bronzszobrot avatnak a múzeum parkjában. A kastély kiállításait a környező szállodákban is kiterjedten és hatékonyabban tervezik reklámozni, és a Munkácsy kiállítás országos megismertetését és késedelem nélkül indítják.

Szakértői együttműködés kialakítása a cél

„Már korábban, a felügyelőbizottság tagjaként is az volt a véleményem, hogy a kastély körüli problémákat elsősorban az okozta, hogy a megnövekedett vagyon felelős kezelését és a sokrétű feladatot csak kiváló szakemberek együttműködésével, team-munkában lehet elvégezni, nem pedig egyszemélyes vezetéssel. Örömömre szolgál, hogy már eddig is sokan jelezték, hogy szeretnék segíteni a munkámat a Festetics kastély jövője, fejlődése érdekében – mondta el Pálinkás Róbert. – Komoly előkészítő munka vette kezdetét az Amazon szálló épületének felújításával, és a pálmaház bemutathatóságával kapcsolatban, ez utóbbi munkában számítok a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon kar kertészeti tanszékének szakmai segítségére is. Augusztus végén magyar és nemzetközi régészek bevonásával Fenékpuszta jövőjéről szervezünk konferenciát, melyet a régészeti területek megnyitása követhet. Felajánlotta segítségét többek között a Balaton Akadémia, mely újra a kastélyban ülésezik.”

A szakértők személyét illetően az egyeztetések jelenleg is folynak. Pálinkás Róbert ígéretet tett arra, hogy a team tagjait hamarosan bemutatja a nyilvánosságnak.

(fotó: Kriszt János)

A kastély a keszthelyieké

Pálinkás Róbert elmondta: talán legfontosabb céljának tekinti, hogy a Festetics kastélyt a keszthelyiek ismét magukénak érezzék, a kapui mindig nyitva álljanak a kultúra iránt érdeklődők előtt. „Ismert keszthelyi polgárok megkeresésére hamarosan létrehozzuk a Festetics Örökségéért Alapítványt, mely az intézmény működését a civil szféra felől segíti majd – mondta el az igazgató. – A szervezet szeretettel vár a soraiba minden, a kastélyért és így Keszthely városáért tenni akaró helyi és környékbeli magánszemélyt – támogatóként vagy csatlakozó tagként egyaránt. Az alapítvány szerepet vállalhat például a kastély bútoranyagának fejlesztésében (mivel a Sigray-örökség a jogerős döntés értelmében elkerült a kastélytól), de egyéb forrásszerzésben is segítséget nyújthat az intézménynek.”

Kapcsolódó cikkek:
Üres a kassza – Keszthely városa nyújt átmeneti kölcsönt a kastélynak
A Festetics kastély kitárja kapuit a keszthelyiek előtt
Pálinkás Róbert a kastélymúzeum élén