A fiatalok helyben boldogulását segítik

2023. április 20. (csütörtök)

Keszthelyen is bemutatta a Helyben? – Rendben! című projektjét az Együtt Európáért Alapítvány. A program célja, hogy olyan jó gyakorlatokat ismertessen, mely a vidéken élő fiatalok helyben boldogulását segíti. Keszthelyen is számos olyan projekt valósult meg az elmúlt években, mely ennek a korosztálynak is szólt.

A Keszthely Hazavár program keretében tanulmányi ösztöndíjra, rezsi-, keresetkiegészítő és lakásvásárlási támogatásra is pályázhattak a helyi fiatalok. Mintegy 60-an vehették igénybe a támogatásokat. Sikeresen zárult a helyi identitás és a kohézió erősítése Keszthelyen című projekt is, melynek keretében közösségi, bűnmegelőzési- és közlekedésbiztonsági programok, rajz- és kisfilm pályázatok is megvalósultak.

„Mindenképpen fontos a következő generációkra gondolni. És mindannyiunk öröme, hogyha a fiataljaink helyben vagy a közelünkben maradnak. Annak ellenére, hogy a többgenerációs családok manapság már nem divatosak. Minden szülő, nagyszülő vágya ez lehet. Ezért, és azért, mert egy városvezetőnek ez különösen kötelessége, hogy minden generációról gondoskodjon.” – fogalmazott Vozár Péterné alpolgármester.

Az Együtt Európáért Alapítványnak is célja, hogy segítse a fiatalok helyben boldogulását. Ezért mutatták be programjukat a városban is. Az előadásra meghívtak helyi civil szervezetek, az iskolák és minden olyan intézmény képviselőjét, akik ezzel a generációval kapcsolatba kerülhetnek. Bemutattak nekik jó gyakorlatokat, mint a podcast.

„Gyakorlott riporterek beszélgetnek olyan megyei vagy településről érkező megyei vagy települési szinten ismert fiatalokkal, vállalkozókkal, sportolók, vagy olyanok, akik valamit elértek az ő szintjükön, akik jól reprezentálják azt, és be tudjuk mutatni, hogy igenis lehet helyben boldogulni és ne legyen az elsődleges attitűd, hogy mindenképpen a szülőföldről el kell menni, hogy boldogulni tudjak.” – ismertette Erdős Szabolcs az alapítvány alapítója.

A programot Rácz Zsófia miniszteri biztos is üdvözölte. Kiemelte, nagyon kevesen tudtak az országban hasonló projekteket megvalósítani, mint Keszthelyen.

„Keszthely ilyen szempontból nagyon szerencsés, mert egy hihetetlenül élhető város. És szeretnénk azokat a jó gyakorlatokat, amik itt önöknél megjelennek országszerte is elvinni és jó példaként vagy hivatkozási alapként mutatni több településnek.”

Nagy Bálint államtitkár hangsúlyozta, a Helyben-Rendben projekt azért is fontos, mert az összefogás, a közösségek példáját felhasználva lehet utat mutatni a fiataloknak.

„Egy közösség jövőjéről, amikor beszélünk, akkor ott a fiatalok mindig kiemelten fontos helyen kell, hogy szerepeljenek azt gondolom. Hiszen ők jelentik egy településnek, egy térségnek egy közösségnek a jövőjét. Mi ugye Keszthelyen az elmúlt években is nagyon nagy figyelmet fordítottunk az ifjúságra. Ifjúsági Kerekasztalt alakítottunk, olyan alulról jövő kezdeményezéseket karoltunk fel és olyan programokat hajtottunk végre, amelyek a fiatalok helyben maradását tudják segíteni.”

Az Együtt Európáért Alapítvány célja, hogy csökkentse a fiatal munkaerő elvándorlását. A projekt és a kutatás során fogalmazódott meg, hogy sok esetben az információhiány miatt alakul ki a belső migráció. A program három pilléren alapul, a munkaerőpiaci és gazdaságin, a közösségépítés és civilen, valamint az oktatásin.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10273-a-fiatalok-helyben-boldogulasat-segitik

Képek