A fiatalok jövője a tét

2017. október 14. (szombat)

A fiatalok jövője a tét

Az utóbbi években a munkaerőpiacon inkább a hiány a jellemző. A munkanélküliség háttérbe szorításával ez a probléma került előtérbe, nem kis feladat elé állítva a munkaadói szektor egyes ágazatait. Akkor mutat jó irányba a fejlődés, ha a képzés és a munkaerőpiac összehangoltan működik. A gyakorlatban ez sajnos nem mindig van így.
Ennél a keszthelyi, nagy múltú vasipari vállalkozásnál nyolcvanöten dolgoznak. A nagy méretű fémlapokból hegesztéssel, forgácsolással megmunkált gépalkatrészeket gyártanak, főleg nyugat-európai piacra. A tudatos személyzeti politikának tulajdonítják, hogy jelenleg itt minden álláshely be van töltve.

Ennél a vállalatnál fontos szempont a dolgozók további oktatása. Az elmúlt években hegesztőmérnököket, mérlegképes könyvelőket képeztek ki és különféle tanfolyamokat is szerveztek.

A keszthelyi Asbóth iskolában – többek között – asztalosokat is képeznek. Zala megye egyik legnagyobb szakképző intézményében emellett számos más területen próbálják kiszolgálni a munkaerőpiacot. Kilencszáztizennégy tanulója van jelenleg az iskolának és húszféle képzés zajlik, negyven osztályban. Az intézmény igazgatója, Csótár András szerint sok esetben problémát okoz a megfelelő diáklétszám kialakítása a hiányszakmákban. Kormánydöntés határozza meg, mi a hiányszakma és az ezt a területet választó diákokat kiemelten támogatják is.

Csótár András úgy véli: jelentős előrelépés lenne, ha az általános iskolai képzés során erősebben vennék számba a pedagógusok a szakmai képzéseket nyújtó intézményeket. A szakképzés ugyanis egy szakmát és érettségit is tud adni. Fontos lenne az is, hogy a szülők is a munkaerőpiac elvárásai szerint alakítsák a gyerekek pályaorientációját.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/8280/a-fiatalok-jovoje-a-tet/