A forgalomnak és a hangulatnak is jót tett a vásárlási idősáv eltörlése

2020. május 26. (kedd)

A vásárlók és az eladók is örömmel fogadták, hogy eltörölték az életkor szerinti vásárlási idősávot a keszthelyi piacon. Az üzemeltető VÜZ Kft. és a városvezetés továbbra is kéri a területre érkezőket, hogy viseljenek maszkot és tartsák meg a kellő távolságot. A piac már teljes kínálattal, a járványhelyzet előtti nyitva tartással üzemel.

Szombat délelőtt a keszthelyi piacon. A koronavírus megjelenése óta ez az első alkalom, hogy 65 év alattiak és felettiek együtt tartózkodhatnak a területen. A piac április elején nyitott meg újra, akkor csak élelmiszert és palántákat árulhattak, szigorú szabályok és időkorlátozások mellett. Május 23. óta viszont eltörölték az életkor szerinti vásárlási idősávot és május 6-a óta már teljes kínálattal üzemelhet az árusítóhely.

Ségercz- Karsay Fanni: „Jó ötletnek tartom, mert így mindenki egyszerre tud vásárolni, a forgalmat azt növeli mindenféleképpen, a gazdák, akik kijönnek, el tudják adni az áruikat.”

Az idősáv megléte nem kedvezett a különböző korosztályok életritmusának és nagyobb volt a félelemérzet is – tapasztalták a televíziónk által megkérdezett vásárlók. Az emberek felszabadultabbak, ami jobb forgalmat is jelent és könnyebben be lehet szerezni a kívánt árucikket.

Győzőné Győry Emese: „Egyes cikkek délután már nem voltak elérhetőek. Főleg most, ha egy kicsit jobb idő van, az emberek később kelnek fel, jobban mozognak, a nagyobb választék miatt jobban lejönnek, maga elkezdett élni a város. Nem tudjuk ez meddig fog tartani, reméljük, hogy ez most már így is marad.”

Nem csak a vásárlók, hanem a kofák is nagyon várták már, hogy megszűnjön a 9-től 12-ig tartó idősáv. Az általunk megkérdezett árusok szerint a forgalomnak érezhetően jót tett ez a döntés.

„Nagyon-nagyon örülünk először is neki, mert az utóbbi időben nagyon feszültek voltak az emberek. Szinte 9-12-ig alig árultunk valamit és délután itt voltunk, de nem nagyon jöttek fiatalok, úgyhogy nagyon örülünk neki és azt hiszem, nem csak mi, hanem a vevők is, felszabadultabbak, jobb kedvűek és vásárolnak is szorgalmasan” – vélekedik Varga Andrásné ős- és kistermelő.

Az áprilisi újranyitáskor még csak az élelmiszer- és palánta árusok kínálhatták portékáikat. Május eleje óta már az iparcikk részleg is üzemel. Az árusok pesszimisták az idei szezont illetően. Az iparcikkeket elsősorban a külföldiek vásárolták, akik viszont még nincsenek jelen.

„Nem baj az, ha magyar nyaraló, csak jöjjön valaki, mert ha tőlünk nem is vásárolnak, de leül, eszik, iszik valamit. Legalább azok az egységek tudjanak forgalmazni valamelyest. Itt külföldire nem nagyon számítunk” – mondta el Szantnerné Merenics Valéria.

A piacon több biztonsági intézkedés még érvényben van. Az üzemeltető VÜZ Kft. kéri a területre érkezőket, hogy viseljenek maszkot és tartsák meg a 1,5 méteres távolságot. Felhívják a figyelmet, hogy a kihelyezett árut ne tapogassák, válogassák, kérjék az árusok segítségét. Kézfertőtlenítőt is kihelyeztek a piacon és egy munkatárs figyeli a szabályok betartását. Ha szabálytalanságot tapasztal, udvariasan figyelmezteti az illetőt.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7112-a-forgalomnak-es-a-hangulatnak-is-jot-tett-a-vasarlasi-idosav-eltorlese