A forgatókönyv

2018. november 24. (szombat)

Novemberben elindult a Balaton Színház felnőtt bérletsorozata is. A forgatókönyv az Elfújta a szél című film születéséről szól, annak alkotói köré szőtt, részben kitalált történet. A Németh Kristóf által tavaly életre hívott Fórum Színház a vígjátékkal olyan neves színészeket hozott Keszthelyre, mint Szerednyey Béla, Magyar Attila és Csonka András.
1939-et írunk. Hollywoodban harci helyzet van, bár kissé különböző, mint amire Európa készül éppen. A filmgyár nagyhatalmú főnöke, David O. Selznick producer –megformálója Szerednyey Béla– három hét után leállítja az Elfújta a szél forgatását, kirúgja a forgatókönyvírót és a rendezőt, majd két vadonatúj emberrel bezárkózik az irodájába, hogy új adaptációt gyártsanak. „A történet, hogy ő egy írót bezárt egy hétre, az állítólag valós volt. És pont ezt a Ben Hecht nevű írót –aki valós személy– zárta be, és addig nem engedte ki a szobából, amíg meg nem írt ebből a szerinte rossz forgatókönyvből egy jó forgatókönyvet.”

Ron Hutchinson színműve nem avatja be a közönséget abba a temérdek mennyiségű galibába, ami a film három éves forgatása alatt adódott. Csak a végső nagy szellemi iszapbirkózást mutatja be. Egyedül a producer véli úgy, hogy helyes úton jár, a rendező és az író –akit Magyar Attila alakít– a háta közepére sem kívánja az egészet. Ebben az öt napban mindannyian kiborulnak, és egymás idegeire mennek. „Pszichológiai esettanulmány az, hogy három férfiember, ha be van zárva és alkotni kell valamit, akkor mi történik velük. A néző majd nyomon követi, hogy melyik személyiség hova fejlődik, illetve hova zuhan le a történet során.”

A keszthelyi teátrum felnőtt bérletes előadásai évek óta telt házzal futnak. Azonban az intézmény vezetése nem feledkezik meg a többi színházkedvelőről sem. A lehetőségekhez képest igyekeznek a bérleten kívüli darabok számát emelni, és az ifjúsági előadásokon is vannak még szabad helyek. „A könnyed, zenés darabokat keresi a közönségünk, tehát mi ilyet próbálunk meg bérleten kívül is hozni. És nem véletlenül tavaly kezdtük el azt a felsős-középiskolás bérlettel, hogy van egy esti előadásunk, ami ugye nem 19 hanem 18 órakor kezdődik, de úgy gondolom, hogy az idősebb korosztálynak és talán a fiataloknak is még az annyira jó időpont, hogy arra is nagy szeretettel várunk mindenkit, hiszen még oda is lehet néhány jegyet vásárolni.” – mondja Csengei Ágota igazgató.

A felnőtt bérleteseket legközelebb januárban várja a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Advent a Hargitán színjátéka. Jövő hét csütörtökön a Szent Péter esernyője című vígjáték szerepel az ifjúsági sorozatban, az óvodások pedig Mikulás hetében a Panka és az álommanó mesemusicalt láthatják. A karácsonyvárás jegyében december 14-én az Isten pénze musicalt tűzi műsorára a Balaton Színház.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

A forgatókönyv című előadásról bővebb összeállítással jelentkezik a december 4-i Szignatúra című kulturális magazin.
http://tvkeszthely.hu/hirek/9265/a-forgatokonyv/?fbclid=IwAR360ZSUvHNW8aMjH8o-Xpw8SR8ny96QwY-4uUbt5mS_mMOhr5WWTSDCX0M