A Georgikon képzési palettájával ismerkedhettek

2023. november 24. (péntek)
KesztHelyi identitás

Nyílt napot tartottak a MATE Georgikon Campuson. Az intézményben már hagyomány, hogy november utolsó napjaiban várják azokat, akik az agrár felsőoktatás iránt érdeklődnek. A leendő hallgatók megismerkedhettek a képzési palettával, információkat kaptak a felvételi menetéről és a campust is bejárták.

11 képzés mutatkozott be a Georgikon „D” épületében. Az érdeklődők elsősorban az alap, valamint a felsőfokú szakképzésekkel ismerkedhettek meg. Európa első agrár felsőoktatási intézménye ma is népszerű a mezőgazdaság iránt érdeklődők körében. Sokan családi indíttatásra választják ezt a campust.

„Én még nagyon gondolkozom több szak között. Az állattenyésztő mérnök például engem nagyon érdekel, illetve a mezőgazdasági mérnök. Illetve apukám után a nyomdokaiba szeretnék lépni.” – mondta egy érdeklődő, Jancsekity Fanni.

A Georgikonon nagyjából 1000 hallgató és csaknem 200 oktató van. A keszthelyi campus az agrárium széles skáláját kínálja az egyetemistáknak. A tanulás mellett azonban a szórakozásra is marad idő. Az ide járók rendszeresen kiemelik a kiváló hallgatói életet, a Balaton kínálta lehetőségeket és az intézmény családias hangulatát.

„Szerintem a keszthelyi egyetem, a Georgikon egy nagyon családias környezet. nagyon sok lehetőség van a szórakozásra. Én személy szerint azért választottam, mert itt a közelben a Balaton, a júniusi időszakban, amikor már alig van oktatás, akkor nagyon-nagyon sok buli van, strandolás. Tényleg mint egy nagy család, olyanok vagyunk, a kollégium kényelmes.” – tette hozzá Fekete Márk, a MATE Georgikon Campus vidékfejlesztési agrármérnök  szakos hallgatója.

A már jól ismert szakok mellett a következő tanévben ismét elindul a turizmus-vendéglátás nappali képzés. A méltán népszerű szak gyakorlati oktatást kínál, a keszthelyi szállodák tárt karokkal várják a hallgatókat. Emellett a tavaly újraindított állattenyésztő és osztatlan agrármérnök képzésekre is lehet jelentkezni február 15-ig.

„A két újrainduló szak mindegyike már korábban is létező képzés volt, az állattenyésztő BsC és az úgynevezett osztatlan agrármérnök képzés. A visszajelzések alapján mindegyiknek egyértelműen szüksége van arra, hogy a szakember utánpótlás regionálisan, a helyi munkaerőpiaci igényeket figyelembe véve kerüljön kialakításra. Ehhez egyértelműen csatlakozik a turizmus-vendéglátás területe is, hiszen Keszthely itt a Balaton sarkán, Hévíz, Zalakaros Kehidakustány közelségében, a Balaton vonzerejét kihasználva szintén munkaerőhiánnyal küzd.” – tájékoztatott Polgár J. Péter a MATE Állattenyésztési Tudományok Intézetének intézetigazgató-helyettese.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyílt napokon részt vevők nagy számban jelölik meg a Georgikon Campust első helyen. Az intézmény munkatársai mindent megtesznek azért, hogy az érdeklődők minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak. A leendő hallgatók találkozhattak az oktatókkal és a szakfelelősökkel, de a képzési helyeket is megnézhették.

„Fél 12-kor a mai alkalommal megmutatjuk a Pethe Ferenc Kollégiumot, illetve azt követően déltől pedig öt különböző körutat szervezünk a felvételizők számára. Lesz egy növénytermesztési, kertészettudományok iránt érdeklődő körút, lovaskocsikkal visszük a hallgatókat a Georgikon Lovasoktatási és Lótenyésztési Központba. Szervezünk egy turizmus-vendéglátás szakkal kapcsolatos körutat is, illetve akik érdeklődnek az állattenyésztési terület iránt, azok számára megmutatjuk az állattenyésztéssel kapcsolatos infrastruktúránkat, és végül de nem utolsó sorban Cserszegtomajra is kivisszük azokat a hallgatókat, akik a szőlészet-borászat területén érdeklődnek.” – emelte ki Szabó Péter, a MATE Georgikon Campus általános főigazgató-helyettese.

A Georgikon Campus további nyílt napokat szervez február 15-ig. Decemberben és januárban is várják az érdeklődőket, de a jelentkezési határidő előtt közvetlenül is betekintést engednek a képzési palettába.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek