A gyermekek fejlesztése érdekében dolgoznak

2021. szeptember 15. (szerda)

A Nagykanizsai Tankerületi Központ 90 millió forintot nyert korábban az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Nyújtsd a kezed! elnevezésű pályázatán. Két gyógypedagógiai intézmény,köztük a keszthelyi Zöldmező Utcai Általános Iskola és EGYMI kapott támogatást a nevelés-oktatáshoz, valamint a gyógypedagógia hálózat fejlesztéséhez. A 2018-ban kezdődő pályázat zárásaként tartottak tegnap konferenciát a Balaton Színházban.

A Zöldmező utcai iskolában tanulásban akadályozott és értelmileg akadályozott valamint autista gyermekek oktatása, nevelése folyik . A tankötelezettség befejezésével szakiskolai képzésben is részesülnek a tanulók. Az integráltan nem nevelhető gyermekek részére gyógypedagógiai óvoda is működik. Az intézményben a tervszerű nevelő – oktató munkában az elsődleges az esélyegyenlőség megtartása. Mind szakmailag, mind pedig technikailag és eszközállományban folyamatosan fejlődik az iskola. A Balaton Színházban egy három éve zajló sikeres program záró konferenciáján Manninger Jenő országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy a sajátos nevelésű gyermekek oktatását biztosító iskola jövőbeni korszerűsítését és az oktatás módszertan fejlesztésének lehetőségét továbbra is biztosítani kell. Nagy Bálint, Keszthely polgármestere beszélt az infrastrukturális fejlesztések és a közösség együtthatásáról hangsúlyozva , hogy a Zöldmező iskola „Nyújtsd a kezed!” elnevezésű projektben való részvétele mind a gyermekeknek, mind a pedagógusoknak nagy lehetőséget adott.

„Azt gondolom, hogy egy nagyon jelentős dologról van szó és folyamatosan oda kell figyelnünk. Tehát folyamatosan gondoznunk és figyelemmel kell kísérnünk ezt a területet, hiszen azt gondolom, hogy a keszthelyi Zöldmező Általános Iskolában is az ott dolgozó pedagógusok már az elmúlt hosszú években is bebizonyították, hogy szívvel lélekkel végzik a hivatásukat, úgyhogy ebben pedig minden segítséget meg kell,hogy tudjunk adni nekik.”- mondta el Nagy Bálint.

Az EFOP pályázaton 90 millió forintot nyert a tankerület. A nagykanizsai és a keszthelyi egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény bevonásával zajló projektet a tankerület szakmai vezetője mutatta be. Bíró Patrik a következőket emelte ki.”Ezen a pályázaton belül, a módszertani megújuláson felül sikerült eszközöket beszerezni, sikerült plusz órákat biztosítani a gyerekek számára, hiszen több mint 2000 órát –ebben a három évben- tudtak biztosítani a gyerekeknek. Módszertani megújulásra is volt lehetőség, hiszen majdnem hetven tanúsítványt szereztek a pedagógusok.”

A keszthelyi intézmény számára nagy lehetőség volt a támogatott program. Az oktató-nevelő munka fejlesztése több területen megvalósult.

„Súlyos, halmozottan sérült gyerekeknek és az integráltan oktatott gyermekeknek eszközvásárlás, szakmai füzeteknek a kidolgozása, melyek a fejlesztésben alkalmazhatók ill. mérőeszközként tudnak szolgálni. Szülőkluboknak a működtetése.”- mondta az intézmény vezetője,Krasznai Tamásné.

A záró konferencián előadások keretében esélyteremtő programokat hallhattak a résztvevők.

Hegedüs Éva- Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8407-a-gyermekek-fejlesztese-erdekeben-dolgoznak