A hálózatra kötött generáció

2018. március 26. (hétfő)

Mi jellemzi az egyes generációkat? Mi az oka a fiatalok és az idősek közti konfliktusoknak és hogyan lehet ezeket feloldani? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak mindazok, akik részt vettek a GÉM program és az Add meg a lehetőséget! Alapítvány szervezésében megvalósuló előadáson.
Ma már egyre többet hallani az Alfa generáció tagjairól is, azonban a veteránok és a baby bommerek is köztünk élnek. Ők azok, akik egyáltalán nem vagy csak életük derekán találkoztak a digitális világ kihívásaival, így teljesen másképp és más célra használják az internet adta lehetőségeket. Ezzel szemben a mai fiatalok, a Z-generáció már beleszületett az internet világába.

„Jött a Z-generáció, amelyik abban a világban nő fel, amelyikben már minden a megosztáson alapul. A tudástól a Wikipédián keresztül a közösségi megélésig. Rájönnek arra, hogy a fejükre fog robbanni majd meg bomlani az egész világ, mert az előtte lévő generációk sikeresen tönkrevágták. Jönnek a globális katasztrófák, jön a globális terrorizmus és jön a mesterséges intelligencia. Ez a mai tinédzsereknek a világa.” – mondta Szűcs Sándor, az APCSEL29 alapítója és vezetője.

Az előadáson szó esett a különböző generációk hírolvasási és internethasználati szokásairól, valamint a különböző nemzedékek közötti konfliktusok feloldási lehetőségeiről is. Szűcs Sándor kiemelte, minden korcsoportnak megvan a maga sajátossága, azonban fontos lenne, ha a különböző generációk megtanulnák megérteni és megismerni egymást. Ebben segít ez az előadás is.

„Én ezt az előadást nagyon sok iskolában, lelkészeknek, pedagógusoknak megtartom már évek óta. Sok olyan visszajelzést kapunk, hogy egy-egy ilyen előadás, beszélgetés után, egyszerűen csak abból, hogy elindul egy közös gondolkodás a generációk között. Ha ráeszmélnek arra, hogy teljesen természetesen másmilyenek, és természetes, hogy máshol van a fókuszuk, abból beindulhat egy sokkal jobb együtt munkálkodás a generációk között.” – emelte ki a szakember.

Szűcs Sándor felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyes generációk felelősséggel tartoznak az utánuk következők felé. Éppen ezért fontos, hogy a különböző korcsoportok nyitottak legyenek a megismerésre és a kommunikációra is. A közönség soraiban is több nemzedék képviseltette magát, akik egy nagyon tartalmas és izgalmas előadást hallhattak.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8639/a-halozatra-kotott-generacio/