A hangszerekkel ismerkedtek

2024. május 8. (szerda)
KesztHelyi identitás

Hangszerbemutató koncerteket szervezett a Festetics György Zeneiskola a keszthelyi általános iskolák első és második osztályos tanulóinak. Az eseményen bemutatták azokat a zenei eszközöket, melyek közül választhatnak a jelenlegi vagy leendő növendékek. A zenés programon több mint 300 kisdiák vett részt.

A diákok rövid ismertetőket is hallhattak a különböző hangszerekről. A tudnivalókat és az érdekességeket a tanító zenepedagógusok mondták el a zenei eszközökről. A jelenlegi növendékek több dallamot játszottak el, hogy bemutassák, miként lehet megszólaltatni választott hangszerüket. Fafúvósok, rézfúvósok, vonósok, billentyűsök és ütősök mind megfordultak a koncerten.

Több korosztály segített a bemutatón. A kezdők mellett a már komoly versenyeredménnyel rendelkezők is játszottak. Szabó-Horváth Bence Gábor is szívesen ajánlja zeneiskoláját.

„Ahogy így elnézem, Keszthely az olyan, mint Budapest, csak sokkal kisebb. Tehát egy mini Budapest, mert itt minden megtalálható lényegében. És hogyha már van egy zeneiskola is, akkor a műveltséget is űzzük.”

A bemutatóra a keszthelyi általános iskolák első és második osztályos tanulóit szólították meg. Több mint 300 diák jött el a programra. Sokaknak ismerősek voltak a hangszerek, hiszen akár iskoláikban, akár a családjukban találkoztak már hasonlókkal.

„Nekem nagyon tetszett, itt volt a nővérem osztálytársa meg a barátom is. Nekem nagyon tetszettek a hangszerek is. A zongora, arról mindig a nővérem jut eszembe, ő is mindig zongorázik otthon.” – mondta el Páncsics Dániel.

A zeneiskolában számos hangszeren lehet tanulni. Ezek közül az általános iskola harmadik osztályos korától választhatnak a növendékek, addig kiselőképzőben ismerkednek a zenével. Az intézmény célja a toborzás mellet az volt, hogy ne csak halljanak a leendő zenészpalánták a hangszerekről, hanem lássák, hallják azokat.

„Szeretnénk új növendékeket toborozni tulajdonképpen az iskolába. Ugye megkezdődik a felvételi időszak itt a zeneiskolába, a beiratkozás időszaka. Úgyhogy ez annak a része. Aztán majd május 23-án nyílt napot is tartunk, amikor bejöhetnek a gyerekek szülőkkel együtt, meglátogathatják a tanórákat, kérdezhetnek. Minden felmerülő kérdésre nagyon szívesen válaszolunk. A célunk továbbra is, hogy minél több gyermek megismerkedjen a zenével, a hangszerekkel, az értékes muzsikával és várunk mindenkit nagy szeretettel ide a zeneiskolába.”  – fogalmazott Babos Lajos igazgató.

A májusi időszakban a jelenlegi növendékek iratkozhatnak be a következő tanévre, ezt követően várják az új tanulókat.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek