A határidő előtt befejeződött az ’56-os emlékmű felújítása és áthelyezése

2021. szeptember 17. (péntek)

Jóval a határidő előtt befejeződött a keszthelyi ’56-os emlékmű felújítása és áthelyezése. A keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotást széleskörű társadalmasítást követően helyezték át a Várkertből a kockafa ligethez. Számos megkeresés érkezett, hogy láthatóbb, méltóbb helyet kapjon az emlékmű. Nagy Bálint polgármester és Manninger Jenő országgyűlési képviselő hétfőn tartott sajtótájékoztatót.

Augusztusban már az új helyén állt a keszthelyi ’56-os emlékmű. A Várkertből áthelyezett szobrot fel is újították. Azóta már elkészült a környezete is a fehér embert mintázó alkotásnak. Több keszthelyitől és ’56-os forradalmártól is érkezett kérés, hogy méltóbb helyet kapjon az emlékmű. Nagy Bálint még alpolgármesterként, az Idősügyi Tanács elnökeként karolta fel az ügyet.

„Megkérdeztük a tervezők mellett a keszthelyi embereket is, hogy mely helyszíneken látnák a legszívesebben. El kell mondjam, hogy három helyszín is komolyan szóba került, de a többségi vélemény ez a mögöttem látható helyszín lett, ahol végül letették az emberek a voksukat. Így tudták felújítani, majd ezt követően áthelyezni ezt a szobrot” – nyilatkozta Nagy Bálint polgármester.

Keszthely polgármestere a térség országgyűlési képviselőjével tartott sajtótájékoztatót a szobor kapcsán. Manninger Jenő is hangsúlyozta, hogy számos megkeresés érkezett feléje is, hogy láthatóbb helyet kapjon a forradalom 50 éves évfordulóján felavatott emlékmű.

„Én akkor ígéretet tettem rá később egy október 23-i beszédemben, hogy meg fogjuk valósítani. Most sikerült végül is, az emlékmű ugyanolyan, mint volt, én is azt gondolom, hogy jobb helyen van és örülök neki, hogy ezt Nagy Bálint Polgármester Úr véghez tudta vinni” – mondta Manninger Jenő országgyűlési képviselő.

2006. október 23-án, az ’56-os forradalom és szabadságharc kitörésének 50. évfordulóján leplezték le a keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotást. Készítője Orr Lajos. A szoborállítás kezdeményezője volt Bölcskei István, Hinterauer László, dr. Kiss Tamás és dr. Máté László. A Keszthelyi ’56-os Emlékműért Alapítvány kezdeményezését a város karolta fel és támogatta. A szobrot a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom szomszédságában helyezték el. A Fő tér 2012-ben befejeződött rekonstrukciója miatt a szobrot a várkertbe tették át egy játszótér mellé. Az idei október 23-i ünnepséget már az új helyén álló emlékműnél rendezi meg a város.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8416-a-hatarido-elott-befejezodott-az-apos-56os-emlekmu-felujitasa-es-athelyezese