A hatékonyabb és költségkímélőbb működésért

2014. augusztus 15. (péntek)

Az öt évvel ezelőtti sikeres projektet követően újabb átfogó szervezetfejlesztési programot valósít meg a keszthelyi önkormányzat egy nyertes uniós támogatás segítségével.

Csaknem negyvenmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat a feladatok elvégzésére az Új Széchenyi Terv keretében, az Államreform Operatív Program kiírásán – számolt be róla a keszthelyi polgármester.
– A megítélt összeg a költségek száz százalékát fedezi, így a városi büdzsét egyáltalán nem terheli a program végrehajtása – hangsúlyozta Ruzsics Ferenc.

2009-ben – szintén egy uniós pályázat támogatásával – zajlott le a polgármesteri hivatal első szervezetfejlesztési projektje, ennek felülvizsgálatát és továbbfejlesztését is tartalmazza a most megvalósuló program. Öt éve elkészült az önkormányzat minőségpolitikája, pályázati szabályzata, kommunikációs stratégiai terve és arculati útmutatója, kidolgozták a testületi ülések és vezetői értekezletek új eljárásrendjét, valamint a civil szervezetekkel való kapcsolattartás gyakorlatát.

2011-ben az új önkormányzati törvénnyel, illetve a járási rendszer 2013-as kialakításával megváltozott a helyhatóságok feladatköre, és ez a keszthelyi polgármesteri hivatal, valamint az önkormányzat által felügyelt intézmények szervezeti működésében is változtatásokat tett szükségessé. A pályázat célja a jogszabályi változásokhoz igazodva az intézményrendszer hatékonyabb működtetésének kialakítása.

A most zajló projekt az önkormányzati intézmények és szervezetek irányítási gyakorlatát vizsgálja meg, hatékonyabb működést lehetővé tevő irányítási modellt és szervezeti megoldásokat keresve. Közművelődési és közétkezetési feladatellátási terv készül az érintett területek szakembereiből álló munkacsoportok segítségével. Fontos eleme a programnak a költségvetés, az önkormányzati pénzügyek átfogó értékelése a költségcsökkentés és bevételnövelés fókuszainak meghatározásával. Emellett lakossági felmérés is zajlik a közszolgáltatásokkal kapcsolatos elégedettségről és a felmerülő igényekről, tanulmány készül a közszolgáltatások összehangolásáról, a humánerőforrás-kapacitási gazdálkodás felülvizsgálatáról, és egy minőség-menedzsment modell kidolgozásáról.
Szintén ezen pályázat keretében valósulhatott meg idén tavasszal a testületi üléseken addig használt szavazó- és jegyzőkönyv-rendszer lecserélése egy új elektronikus közgyűlési szoftver beszerzésével és telepítésével.
A programot az önkormányzati dolgozók témához illeszkedő – hatékonyságnövelésről, változásmenedzsmentről szóló – képzése is kiegészíti.