A haza védőire emlékeztek a magyar honvédelem napján

2023. május 22. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Vasárnap volt a magyar honvédelem napja. Keszthelyen a Várkertben a Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub szervezett ünnepséget az évforduló alkalmából. A fegyveres testületek és a klub tagjai együtt emlékeztek a szabadságharc tavaszi hadjáratának legdicsőségesebb napjára.

A fegyveres testületek és a klub tagjai együtt emlékeztek a szabadságharc tavaszi hadjáratának legdicsőségesebb napjára. 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. „Ilyenkor én, én mint civil, nem csak a katonákra emlékszem, hanem eleinkre, azokra a hősökre is, akik áldozták az életüket. És hangsúlyozni kívánnám azt, hogy honvédő nem csak a katona, nem csak a rendőr. Én úgy gondolom, hogy minden civil állampolgár a munkahelyen, a hivatásával, mert ők is a hazánkat szolgálják” – vélekedett Nagy Lajos.

Az egykori eseményekre Tar Ferenc történész emlékezett vissza. A magyar honvédség megalakulását jelképeink, a Himnusz és a Szózat létrejöttén, a Szendrey Júliának köszönhető kokárda megjelenésén keresztül vezette le. A kormány egy 1992-ben hozott határozata alapján Buda várának visszafoglalása évfordulója a magyar honvédelem napja. „Május 21-e a magyar honvédelem napja. Minden évben országszerte ezen a napon, vagy ennek a napnak a közelében emlékeznek meg a fegyveres testületek és természetesen a civilek is azokra az emberekre, akik 1848-49-ben a szabadságért, a függetlenségért és a polgári átalakulásért harcoltak” – mondta a történész.

A Várkertben felállított kopjafánál koszorút helyezett el a Dánielfy Tibor 205-ös Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka; a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, valamint a Keszthelyi Rendőrkapitányság vezetője; és természetesen a megemlékezést szervező Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub. A helyi vonatkozású történéseket is méltatták ezen a napon. Szirmai János, a klub elnöke elmondta: „Délelőtt volt egy másik kis ünnepségünk, a Vadászati Múzeum mellett felállított kopjafát megkoszorúztuk. Az itt szolgáló hetedik légvédelmi rakétaezred megszűnésének évfordulójára tavaly állítottuk, és úgy döntöttünk, hogy minden évben a honvédelem napján ott is a megemlékezés koszorúját helyezzük el.”

A hetedik légvédelmi rakétaezred 1997-ig működött Keszthelyen.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/10371-a-haza-vedoire-emlekeztek-a-magyar-honvedelem-napjan

Képek