A Helikon Park volt a fő témája a közmeghallgatásnak

2023. október 27. (péntek)
KesztHelyi identitás

A Helikon Park felújítása, a gesztenyefák ápolása, a Balaton Szálló és többek között a Kísérlet utcai óvoda helyén épülő bölcsőde is téma volt a közmeghallgatáson. Az önkormányzatnak évente legalább egyszer kell ilyet tartania, melynek célja, hogy a lakosság igényeit és kérdéseit is meghallgassa a testület. Az eseményen a város intézményeinek vezetői, valamint a rendvédelmi szervek is részt vettek.

Először az előzetesen írásban beérkezett kérdéseket ismertették a közmeghallgatáson. A lakosság kíváncsi volt többek között a gesztenyefák védelmére vagy, hogy felújítják-e a Vaszary Kolos utca egyik garázssora előtti útszakaszt. A város első embere emlékeztetett arra,  hogy számos utcát újítottak fel ebben az évben, a jövő évi költségvetésben is több szakasz szerepelni fog. Kérdés érkezett a Szalasztó utca kétirányúsításáról és a Bécsi kapu utca felújításáról. Válaszban elmondták, hogy ezek a kastély projektjei. Arra a felvetésre, hogy mi lesz a Kísérleti utcai óvoda helyén Manninger Jenő polgármester tájékoztatott, hogy telekmegosztást követően bölcsőde épül a területen. Erre már megnyerték a pályázatot, 100%-os támogatást kaptak, jelenleg a tervezés zajlik. Ezzel kapcsolatban a csapadékvíz-elvezetésről érkezett észrevétel.

„Ahhoz is meg kellett várnunk a támogatási szerződés előtt, hogy a nyilvánosság előtt részletesebben ismertessük a terveket, ez a közel jövőben meg fog történni. Az, hogy a vízelvezetés hogyan lesz megoldva, erre egészen biztosan a tervezőnek gondolnia kell. Tehát azt most had ne válaszoljam én meg, mert nem én vagyok a tervező, de ez egy alapvető dolog. Nyilván lesz lakossági egyeztetés, ha van ilyen kérdés, amikor a tervek már olyan szinten fognak állni, hogy lesz mit bemutatni.”

Weller-Jakus Tamás többek között érdeklődött a Helikon Park helyzetéről, a Balaton Szállóról, a Zöld Város Programról és a Sörház projektről is.

„Aztán a következő, még egy pontunk van ez pedig, nem olyan régen azt tetszett mondani Kenyeres képviselő úrral, hogy Keszthely a fasorok városa. Kérem szépen, akkor mit fordítottak a védett fasorainkra, a Fenyves alléra, illetve különösen, szintén szóba került az egyik kérdezőtől a gesztenyefasorra.”

Manninger Jenő elmondta, a gesztenyefasor a Magyar Közút, a Fenyves allé pedig a kastély kezelésében áll. Válaszában hangsúlyozta, hogy az uniós forrásokhoz tartozó megkötések miatt nem tudtak másik közbeszerzést kiírni, ezért nem választhattak másik kivitelezőt a Helikon Park felújítására. A Balaton Szálló magánkézben van, az önkormányzattól támogatást nem kértek, a városvezetők szerint pályázati támogatásra várnak a tulajdonosok. Kérdés érkezett a városi fakivágásokról, melyről elmondták, hogy szakértők írták elő, hogy a balesetveszélyes fákat el kell távolítani. A KRESZ-park felújításáról is érdeklődtek.

„Megértem a közbeszerzést és azt is, hogy ez bizonyos megkötöttségeket okoz, ugyanakkor ez a cég, aminek nem hangzott el a neve, a Fitotronról van szó, ez júniusban nyerte el a KRESZ parknak a munkálatait, a negyedik elemét, amikor ugye már erősen látszott, hogy a park nem lesz kész. Tehát az a kérdés, ha erről a cégről látszott, hogy nem tudja elvégezni a kötelezettségeit, márpedig elhangzott, hogy több másik önkormányzatnál is előfordult, nem ez volt az első eset, akkor hogy nyerhette el a negyedik elemét is?” – kérdezte Tóth Gergely.

Manninger Jenő hangsúlyozta újra, hogy az uniós források felhasználásához megkötések vannak, ezért kerültek ebbe a helyzetbe. A közmeghallgatás csaknem másfél órás volt.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek