A helyi építési rendelet módosításáról is döntött a testület

2023. március 30. (csütörtök)

Szociális és lakásügyi kérdésekről valamint a helyi építési szabályzatról is döntött Keszthely képviselő-testülete márciusi soros ülésén. A grémium két módosítással hagyta jóvá a város építési szabályzatát. Emellett meghallgatták és elfogadták az önkormányzati cégek üzleti terveit is.

A helyi építési szabályzat módosítására több mint 100 javaslat érkezett be a keszthelyi önkormányzathoz. Ezeket a szakemberek egyesével átnézték és ellenőrizték. A módosításhoz az Építésügyi Minisztérium jóváhagyására is szükség volt, ezt meg is kapta a testület. A szabályzat egyik legfontosabb pontja a Fenyves allé beépíthetőségére vonatkozik. Erre a területre június 30-ig rendeltek el beépítési tilalmat, addig kidolgozzák azt a módosító javaslatot, amely a vállalkozókat is segíti, de az allé látványképét is megőrzi.

„Megjelentek a befektetők, és megjelent az építkezési hajlam – ahogy látjuk – a szándék. Itt tulajdonképpen úgy láttuk, hogy a 2013-as szabályozás már idejétmúlt, és jobban szeretnénk védeni a Fenyves allénak a látképét, tehát itt ezt vissza fogjuk hozni. A változtatási tilalom csak erre a rövid időre szól, amíg ne szabályozzuk, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi tulajdonosok is beépíthetnek, csak úgy lesz szabályozva egyrészt, hogy amennyire lehet, távol a Fenyves allétól, magától a fasortól. Illetve a településkép-védelmi szabályozásban egy határozott javaslatot fog a főépítész letenni arra, hogy milyen formájúak legyenek az épületek.” – tájékoztatott Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A testület módosító javaslatot fogalmazott meg a szabályzat parkolásra vonatkozó részére is. A cél az, hogy segítsék a belvárosi és egyes lakótelepi ingatlantulajdonosokat úgy, hogy nem kötelezik őket garázsok építésére. Ez a módosítás is június 30-át követően kerül be a szabályzatba, és ennek értelmében parkolóhelyeket jelölnek majd ki az érintett területeken a lakóknak.

Manninger Jenő elmondta, minden önkormányzati cég üzleti tervét elfogadták. Hozzátette, ez jól mutatja, hogy Keszthelyen jól kiegyensúlyozott gazdálkodás van.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10201-a-helyi-epitesi-rendelet-modositasarol-is-dontott-a-testulet

Képek