A hideg időre figyelmeztetnek a szakemberek

2021. február 11. (csütörtök)

Orkán erejű szélre, havazásra és fagyos időjárásra is figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Keszthely környékén maximum 5 centiméter hó várható a következő napokban, azonban a szél miatt hóátfúvások is kialakulhatnak. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra hívta fel a figyelmet, ha lehet nem parkoljunk fa alá, valamint, ha útnak indulunk, előtte ellenőrizzük a járművek műszaki állapotát.

Szerda délelőtt Keszthelyen még 4 fokot mutatott a hőmérő, a következő napokra azonban ennél hidegebb időre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Balaton térségében szerda estig esőre kell számítani a jelentések szerint. Éjszaka tör be a nagy erejű szél Keszthely környékére, ezáltal a levegő hőmérséklete gyorsan és jelentősen lehűlhet. Ennek következtében először ónos eső, majd havazás alakulhat ki. A televíziónk által megkérdezett meteorológus szerint reggelre már nem fog tovább esni a hó.

„Ennek ellenére az éjszaka második felében a szél hordhatja a lehulló havat a térségben. A hómennyiségben elég nagy a bizonytalanság. Ilyen lepel és 5 centiméter közötti hóréteg fordulhat elő a térségben, inkább talán a 2-3 centihez közelebb. Ezzel az északi széllel hidegebb levegő is érkezik a térség fölé, ez azt fogja jelenteni, hogy egyrészt kora reggelre -5, -6 fok köré csökken majd a hőmérséklet és holnap napközben sem lesz melegebb – 4 foknál. Sőt igazából már a déli óráktól kezdődően ismét hűlni fog majd a levegő. Igazából holnap délután már ennél a -5, -6 foknál is hidegebb lehet a térségben.” – ismertette Mesterházy András meteorológus.

A hideg mellett az erős, akár 70 km/h-s szél miatt a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is fokozott figyelmet kér a lakosságtól. Veszélyesek lehetnek az ingatlanok környéki elszáradt vagy megdőlt fák. Amennyiben van arra lehetőség, kérik, hogy ne ezek alá parkolják le az autóikat. Ezek mellett érdemes a kertekből is bevinni azokat a tárgyakat, amelyeket könnyen felkaphat a szél. A Katasztrófavédelem felhívja a figyelmét a veszélyre azoknak is, akik hosszabb útra indulnak autóval.

„Indulás előtt mindenképpen ellenképpen ellenőrizni kell azoknak a műszaki állapotát és felszereltségét. Mi erősen ajánljuk azt, hogy ilyenkor, amikor például ilyen havazás és nagyobb mínuszok várhatók, akkor a gépkocsikban mindig tartsunk plusz pokrócokat, jégkaparót, jégoldófolyadékot, elsősegélycsomagot, elemlámpát és hát természetesen bikakábelt is, és mindenképpen töltsük fel mobiltelefonjainkat. Számoljunk azzal a lehetőséggel, hogy a megszokottnál jóval lassabban tudunk közlekedni. Saját felszerelésünkről is azért pluszokban gondolkodjunk. Gondolok itt kabátra, folyadékra, élelmiszerre.” – osztotta meg Kósi Zsolt.

A szóvivő hozzátette, nagyon fontos a tájékozottság is. Erre ajánlják a VÉSZ-alkalmazás letöltését, mely jelez, ha a lakóhelyünk vagy úticélunk környékén baleset, útakadály történik. A következő napokban is teljes kapacitással dolgozik a Magyar Közút is. A Társaság közleménye szerint a 3300 fős állományuk 12 órás váltott műszakokban teljesítenek szolgálatot. A munkákat a társaság meghatározott rend szerint, ütemezetten, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a fő-, végül a mellékutakon végzi el. A markáns lehűlés miatt péntektől-vasárnapig várhatóan a síkosságmentesítési munkákon lesz a hangsúly. A hideg idő várhatóan hosszabb ideig kitart. Pénteken és szombaton már kisüthet a Nap, de a nappali hőmérséklet várhatóan nem nő -3 fok fölé.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7803-a-hideg-idore-figyelmeztetnek-a-szakemberek