A Horvát Köztársaság tiszteletbeli konzulja lett dr. Koósz Attila

2018. június 21. (csütörtök)

A keszthelyi állatorvos ma vehette át megbízólevelét Nagykanizsán, ahol már 20 éve működik konzulátus. Az eseményen az újonnan kinevezett konzul elmondta: a jövőben is szeretné folytatni a korábban megkezdett munkáját immáron intézményi keretek között.
A Horvát Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetétől vette át a horvát köztársasági elnök által írt megbízólevelét dr. Koósz Attila. A Horvát Köztársaság tiszteletbeli konzuli tisztje dr. Karagics Mihály nyugdíjba vonulása miatt üresedett meg. Koósz Attila állami tolmácsként is dolgozott, büszke kettős kötődésére: a hazai és zalai horvát közösség tagja. A két ország közti kapcsolatokért már korábban is dolgozott: segítette például a magyar–horvát állat-egészségügyi államközi szerződés aláírását. Koósz Attila elmondta: korábban elkezdett munkáját szeretné folytatni, immáron intézményi kereteken belül.

„Eddig ugye a gazdasági kapcsolatok egy részében sokat segítettem az egyetemek, kamarák közötti kapcsolatban. Ezt szeretném kiszélesíteni, szeretnék üzletember találkozókat szervezni Nagykanizsán. Ugye nekem két területem van Zala és Vas megye, én mind a két megyét egyformán szeretném kezelni, ugye Nagykanizsán van a konzulátus. Ez a Horvát Állam magyarországi konzulátusa. Ugye van Budapesten egy nagykövetség, Pécsen egy főkonzulátus, itt egy konzulátus. Én ezt fogom…tiszteletbeli konzuli rangba leszek képviseletvezető” – nyilatkozta dr. Koósz Attila.

A keszthelyi állatorvos nem adja fel praxisát. Konzuli tisztsége mellett is folytathatja hivatását. Ahogy fogalmazott, korábban is ezt a munkát végezte a két ország közti kapcsolatokért, de most már intézményi keretek közt teheti ezt. Az ünnepségen beszédet mondott a leköszönő tiszteletbeli konzul, aki köszönetet mondott a konzulátus csaknem 20 évvel ezelőtti megnyitásáért.A Horvát Köztársaság újonnan beiktatott magyarországi tiszteletbeli konzuljának kinevezése egyébként nem véletlenül esett erre a napra. Most van ugyanis a horvát államiság napja, valamint a horvátok Európai Unióhoz való csatlakozásának az 5. évfordulója.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8869/a-horvat-koztarsasag-tiszteletbeli-konzulja-lett-dr-koosz-attila/