A járási hivatal kialakításáról is döntöttek

2012. október 12. (péntek)

Rendkívüli ülést tartott pénteken a keszthelyi önkormányzat, melyen a járási hivatal kialakításának feltételeit tárgyalták, és elfogadták az erről szóló, a megyei kormányhivatallal kötendő megállapodást.

Január elsejével kezdi meg működését a járási hivatal, mely a megyei kormányhivatal szervezeti egységeként államigazgatási feladatokat vesz át az önkormányzatoktól: elsősorban okmányirodai, gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális igazgatási feladatokat. Az e feladatokat ellátó köztisztviselők áthelyezéssel a megyei kormányhivatal foglalkoztatotti állományába kerülnek – a keszthelyi polgármesteri hivatalból huszonöt dolgozó kezdi meg munkáját január elsejétől a járási hivatalban. A személyi állomány mellett a feladatellátást biztosító önkormányzati ingó- és ingatlanvagyon is az állam használatába kerül, melynek átadásáról megállapodás született a helyhatóság és a kormányhivatal közt. Az önkormányzat a járási hivatal ingyenes használatába adja a Kossuth 42. szám alatti ingatlan utcafronti épületét és az ahhoz csatlakozó udvari, földszintes épületrészeket. Mivel jelenleg is itt működik az okmányiroda és a gyámhivatal, ezen ügyek intézése jövőre is változatlan helyszínen zajlik majd. Az új hivatal hatvanfős létszámmal áll majd a járás lakosainak rendelkezésére, és később kormányablakkal is kiegészül. A keszthelyi közigazgatási körzetet illetően Rigó Csaba kormánymegbízott dr. Varga Andreát bízta meg a járási biztosi teendők ellátásával.

Zala megyében hat járás alakult: Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, Lenti, Letenye és Zalaszentgrót központtal. A keszthelyi járáshoz – a székhellyel együtt – harminc település tartozik majd (Alsópáhok, Balatongyörök, Bókaháza, Cserszegtomaj, Dióskál, Egeraracsa, Esztergályhorváti, Felsőpáhok, Gétye, Gyenesdiás, Hévíz, Karmacs, Keszthely, Ligetfalva, Nemesbük, Rezi, Sármellék, Szentgyörgyvár, Vállus, Várvölgy, Vindornyafok, Vindornyalak, Vindornyaszőlős, Vonyarcvashegy, Zalaapáti, Zalacsány, Zalaköveskút, Zalaszántó, Zalaszentmárton, Zalavár).

A testület döntött a felsőoktatásban tanuló keszthelyi fiatalok támogatásáról is a rendkívüli ülésen: idén is csatlakozik Keszthely városa a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázathoz, mellyel rendszeres anyagi segítséget nyújt a felsőoktatási intézményekben tanuló, hátrányos szociális helyzetű keszthelyi hallgatóknak. Az önkormányzat a 2000/2001. tanévtől kezdődően segíti ily módon a diákokat; idén összesen 115 fő részesül támogatásban. Jövő évre az ideihez hasonlóan 3.000.000 forintot különít el erre a célra az önkormányzat a költségvetésben, a diákok november 23-áig nyújthatják be pályázatukat.