A járványhelyzet ellenére is kelendőek az állampapírok

2021. február 25. (csütörtök)

Az elmúlt évben jelentősen nőtt a lakosság kezében lévő állomány. A legnépszerűbb befektetési forma a Magyar Állampapír Plusz és a Babakötvény. Utóbbi állománya az elmúlt két évben megduplázódott. Jelenleg 240 ezer gyermek részére van megnyitva a Babakötvényhez kapcsolódó Start számla. Zala megyében különösen népszerű ez a hosszú távú megtakarítás.

Több mint ezermilliárddal nőt az elmúlt évben a lakosság kezében lévő állampapír-állomány. A Magyar Államkincstár szerint a vírus sújtotta helyzetben ez remek teljesítmény. A legnépszerűbb befektetési forma jelenleg a Magyar Állampapír Plusz. A 2019. június 3-án megjelent kötvény valósággal berobbant, a teljes állampapír-állomány felét ez az ötéves futamidejű típus teszi ki – mondta el televíziónknak a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettese. Dr. Borbély László András úgy fogalmazott: „Közel 5 százalék az átlagos hozama, ezt azok számára biztosítja, aki mindvégig megtartja ezt a kötvényt. Ez egy fix, sávos kamatozású kötvény, ami azt jelenti, hogy minden időszak, amikor vált a kamat, mindig fél százalékkal emelkedik, 3,5 százalékról kezdődik és 6 százalék a vége. Így jön ki összességében az, hogy ha valaki mondjuk egymillió forintot betesz, akkor 227 ezer forintot fog kézhez kapni a végén.”

Dr. Borbély László András hozzátette, bízik benne, hogy egyre népszerűbb lesz a Prémium Államkötvény is, melyet 3 és 5 éves futamidővel bocsát ki az Államkincstár. Kamata az ötéves futamidő esetén 4,55 százalék. Ma a legbiztosabb befektetés az állampapír, hiszen az állam garantálja a visszafizetését és kedvező hozamot biztosít a lakosságnak, de az államnak is kedvező ez befektetés.

„A legbiztosabb befektető a magyar lakosság a többi befektetési típussal szemben. E mellett pedig a magyar lakosságnak kifizetett kamat, meg tőke biztos, hogy itt marad az országban, itt kerül felhasználásra. Az is jó az államnak, ha ezt újra befektetik, akár a kamattal együtt, de az is jó, ha elköltik, hisz az meg keresletet teremt” – nyilatkozta a MÁK elnökhelyettese.

Egyre népszerűbb a Babakötvény, az elmúlt két évben megduplázódott az állomány, mely jelenleg 114 milliárd. A népszerűségben nagy szerepet játszik, hogy a kamata 6,3 százalék, ez folyamatosan az inflációhoz igazodik. Jelenleg 240 ezer gyermek, fiatal részére van megnyitva a Babakötvényhez kapcsolódó start számla. Zala megyében is népszerű ez a megtakarítás.

„A Zala megyei adatok országos szempontból arányosan a legjobbak. Egy nem túl nagy népességű megyéről van szó – elnézést, hogy így mondom – de ehhez képest az állampapír-vásárlási arány és a Start számla-babakötvény arányban is a legjobbak között van a megye, az első, illetve az első három hely valamelyikén van folyamatosan” – fogalmazott Dr. Borbély László András.

Az államkincstár adatai szerint évente 30 ezerrel nő a Babakötvény-tulajdonosok száma. A Babakötvény futamideje a kibocsátás napjától számított 19 év. Az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad és az éves befizetések 10%-ának megfelelő, de maximum hatezer forint összegű támogatás is jóváír. Havi ötezer forintos szülői befizetéssel, több mint 2,3 millió forintot kaphat a nagykorúvá vált gyermek.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7841-a-jarvanyhelyzet-ellenere-is-kelendoek-az-allampapirok