A jó gazda gondossága

2021. október 7. (csütörtök)

Az állattartóknak a jó gazda gondosságával kell eljárni – szögezi le az állatvédelmi törvény. A rendőrök mégis több olyan esettel találkoznak, ahol nem megfelelő körülmények között tartják a jószágokat. A szabályszegések nem csak a házi kedvenceket, hanem a haszonállatokat is érintik. Bár Zala megyében kevés ilyen eset van, itt is többször indítottak büntetőeljárást az egyenruhások.

Bár az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kap az állatvédelem, a hatóságok és állatvédők még mindig sok esetben találkoznak nem megfelelő körülmények között tartott jószágokkal. Általában a kutyákat érintő atrocitások kapnak nagyobb visszhangot, de a haszonállatok esetében is számos előírásnak kell megfelelni. Ugyanakkor fontos azt is tudni, hogy sok esetben ami külső szemlélőként kínzásnak tűnhet, az olyan állattartó tevékenység, ami teljesen szabályszerű és elfogadott. A rendőrség az állatok világnapja alkalmából figyelmeztet arra, a gazda köteles a fajtának megfelelő körülményeket biztosítani.

„Valaki gazdasági célból tart állatot, az nem jelenti azt, hogy mentességet kap az alól, hogy az állatjóléti gondoskodást megtegye. Éppen ezért felhívjuk a figyelmet arra, hogy a haszonállatoknál is be kell tartani az azokra vonatkozó rendeleteket. Kötelesek vagyunk mindig a fajtának megfelelő tartási körülményeket biztosítani, kötelesek vagyunk a megfelelő élelmezést, a megfelelő orvosi ellátást biztosítani állataink részére. Abban az esetben, hogyha valaki ezt nem tudja megtenni szociális vagy egyéb okból kifolyólag, az még mielőtt bűncselekményt követne el, kérem vegye fel a kapcsolatot az érintett hatóságokkal, illetve állatvédelmi szervezetekkel.” – tájékoztatott Tóth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője.

A rendőrségtől megtudtuk, Zala megyében viszonylag kevés olyan bűncselekmény van, ami az állatvédelmi törvénybe ütközik. Az egyenruhások elsősorban elhanyagoltsággal, nem megfelelő tartási körülményekkel találkoznak, de előfordult haszonszerzési célú állatkereskedelem is. A rendőrök felhívják a figyelmet, az állatvédelmet nem csak a büntetőjog, hanem több más minisztériumi és önkormányzati rendelet is szabályozza, ezekről fontos tájékozódni a gazdáknak.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8482-a-jo-gazda-gondossaga