A jó gyakorlatokat haza kell vinni

2021. október 18. (hétfő)

Tanulmányi kiránduláson jártak a keszthelyi intézmények és civil szervezetek tagjai Nagypáliban. A klímastratégiai projekt során jutottak el a településre, mely rengeteget tesz az ökológiai lábnyomának csökkentéséért. A tapasztalatok egy részét Keszthelyen is szeretnék majd kamatoztatni.

A környezettudatos községben számos beruházás valósult már meg. Nagypáli vezetése azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a magyar falu hagyományait megőrizve valósítson meg egy európai színvonalú községet. Az ökotelepülés csodájára sokan kíváncsiak.Pénteken a keszthelyi intézmények és civil szervezetek tagjai is ellátogattak a településre. Megtekintették többek között az Intelligens Energia Közösséget, ahol napelem park és energiafák is találhatóak. Itt látható a Napraforgóra keresztelt mozgó napelemrendszer is, melynek ötlete a településről indult el. Köcse Tibor polgármester elmondta, népszerűségüket az is mutatja, hogy csak ebben a hónapban már négy delegációnak mutatta be a községet.

„Én úgy gondolom, hogy az elején kell kezdeni és önkormányzat méretben. Mindegy, hogy az falu vagy város, a maga mércéjével el kell valahol kezdeni. Nyilván, hogyha el van kezdve, jó példa van mutatva, főleg akkor, ha az gazdaságilag is megéri, akkor a családok is elkezdenek így gondolkodni. Nem csak a megújuló energiákba, másban is. Parkosítás, virágosítás és egyebek.”

A napelempark bejárása mellett egy vetített előadás keretében bővebben is tájékoztatta a jelenlévőket a fejlesztésekről és eredményeikről. Mára már az újonnan épült házak 55%-án található napelem. Az önkormányzati épületek energiaellátását is megújuló energiából oldják meg. Az elhangzottakat pedig Keszthely klímastratégiájában is fel tudják majd használni.

„Én polgármester úr gondolatát emelném ki elsősorban és gondolom ez a legfontosabb üzenet is, hogy meg kell tekinteni a jó gyakorlatokat, meg kell nézni, hogy hogy vitték sikerre egyes településeken. És utána ezeket a gondolatokat, jó gyakorlatokat haza kell vinnünk magunkkal, át kell gondolnunk és meg kell néznünk azt, hogy Keszthelyre hogy tudjuk ezt a jó gyakorlatot átültetni. Módosítani kell, nem szabad ugyanazt, mert nincs két egyforma település.” – emelte ki Sáringer-Kenyeres Marcell képviselő.

A tanulmányi kirándulás a klímastratégia kidolgozása és a klímatudatosságot erősítő szemléletformáló programok projekt keretében valósult meg. A szervező Környezetvédő Egyesület elnöke már korábban is járt a településen, ezért tartották jó ötletnek, hogy a város delegációja is megtekintse ezt.

„A környezetvédelem területén is fantasztikus dolgokat csinálnak. Nem csak azt, de az egészen lenyűgöző. Úgyhogy ezért javasoltuk azt mi, a Környezetvédő Egyesület tagjai, hogy a város klímastratégiája keretében ezt a kirándulást ide szervezzük meg.” – mondta el Forstner Anna.

A kirándulás végén a helyi termékeket is megkóstolhatták a keszthelyiek. A klímastratégián belül legközelebb Bóly községbe látogathatnak el az érdeklődők.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8512-a-jo-gyakorlatokat-haza-kell-vinni