A jövő kihívásaira készülnek a Ranolderben

2024. február 8. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Jelentős eszközfejlesztés valósult meg a Ranolderben. A Veszprémi Főegyházmegye a fenntartásában működő oktatási intézményeknek hirdetett pályázatot. A 9 millió forint érsekségi támogatásból és az iskola saját forrásából robotokat, okos táblákat és kémiai eszközöket vásároltak, de az iskolakápolnát is fejlesztették.

Ezeknek az úgynevezett padlórobotoknak a használatával az alapvető számolási és algoritmikus készségek is fejlődnek. A technológia, a csapatmunka és a pedagógia találkozik az új eszközöknél.

Két ilyen okostáblát is vásárolt a keszthelyi Ranolder iskola.  A diákok örömmel vették birtokba a legmodernebb eszközöket.

„Nagyon örülök ezeknek az eszközöknek, különösen tetszik az okostábla és a robotok. Szerintem így játékosan és könnyebben tudunk majd tanulni” – nyilatkozta Kulcsár Enikó tanuló.

A Ranolder vezetése szerint az új eszközök hozzájárulnak ahhoz, hogy az idei központi felvételien született kiemelkedő eredményeket jövőre is elérjék a diákjaik. Az iskola fenntartója a Veszprémi Érsekség. Tavaly írtak ki pályázatot az iskoláiknak. A keszthelyi intézmény több mint 9 millió forintot nyert, amit 3,5 millió forint saját forrással egészítettek ki.

Őry Gábor iskolaigazgató: „Nem volt megkötve az eszközfejlesztésnek az iránya, gyakorlatilag szabad kezet kaptunk a beszerzésre, ami egy picit szakmailag megnehezítette a mi dolgunkat, de kellemes kihívás egy szalmai vezető számára. Megjelöltük a fő csapásirányokat: a matematika, informatika, fejlesztő foglalkozások és a zenei, illetve vizuális nevelés lettek.”

A beruházás részeként fejlesztették a hangtechnikai eszközparkot, számítógépeket vásároltak, kémiai- és készségfejlesztő eszközöket is beszereztek. Az iskola kápolnája új elektromos orgonát kapott, miseruhákat vettek és közösségi helyiséget is létesítettek. A könyvtárat felújították és félmillió forintért vettek új könyveket.

Udvardy György veszprémi érsek az átadón azt mondta, a fenntartó a szükséges eszközöket biztosítja, de ez a támogatás ezen túlmutat. Az oktatás-nevelés fejlesztése mellett kedvesebb légkör jön létre.

„Nem csak egy információt akarunk átadni az oktatás-nevelésben, hanem egy olyan kultúrát, ahol az ember nem csak begyűjti a tudásanyagot, hanem önmaga is fejlődik, sőt képessé válik arra, hogy ezeket az információkat jól tudja kezelni és jól tudja tovább adni a következő generációnak” – nyilatkozta Dr. Udvardy György érsek.

A tavaly megjelent felhívásra a Veszprémi Főegyházmegye minden iskolája pályázhatott. 15 intézményt támogattak, összesen 48 millió forinttal. A pályázatot idén is meghirdetik.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek