A jövőre is gondol a 13 séf

2023. április 14. (péntek)

Játékos, interaktív bemutatón népszerűsítik a szakács szakmát a 13 séf Egyesület tagjai. Legutóbb a hévízi Illyés Gyula Általános Iskolába látogattak el a konyhafőnökök. Céljuk, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok megtapasztalják ennek a hivatásnak a szépségeit.

Minden érzékszervüket próbára tehették a diákok. Tapintással többen felismerték a zellergumót. Ezen kívül fűszereket szagoltak és külleme alapján a petrezselymet is felismerhették a vetélkedőn a gyerekek.

„Nagyon érdekes volt és nagyon szuper volt. Igaz, hogy csak negyedikek lettünk, de nagyon örültem, hogy itt lehettem” – nyilatkozta Bakos Erik tanuló.

A tavaly óta már egyesületként működő 13 séf célja az volt, hogy játékos formában, szó szerint megízleljék a tanulók a szakma szépségeit. A z egy tanórát felölelő játékos foglalkozásokat idén kezdték el. A vármegye iskoláinak ajánlották fel első körben, hogy segítik a pályaorientációs munkát.

„Hitvallásunk az, hogy az örömfőzéseken és szállodában való megjelenéseken kívül egyrészt tarjuk egymással nagyon szorosan a kapcsolatos, a harmadik és – talán nevezhetem most – a legfontosabbnak az utánpótlásképzés, nevelésben való részvételt. Amikor ezt kigondoltam, akkor az volt az elképzelés, hogy hatodikos, hetedikes korukban a gyerekeket még meg tudjuk szólítani játékos formában, illetve talán tudunk nekik példát is mutatni, hogy hova lehet eljutni, hova lehet fejlődni ebben a szakmában” – mondta televíziónknak Farkas Bálint egyesületi elnök, a 13 séf ötletgazdája.

Minden intézménynek kötelező pályaorientációs napot tartani. Az iskolák nyolcadikos tanulói már túl vannak az ilyen programon, ezért most az alsóbb évfolyamokat szólítják meg a séfek. Voltak már Borsfán, Pacsán, Hévíz után pedig még további három helyszínre várják őket

Csepregi Mária iskolaigazgató: „Most is az volt a cél, hogy kicsit testközelben, saját környezetükben, de mégis más színben lássanak egy szakmát, más színben lássák akár egy egyesület működését, egy közösséget, akik nagyon jól működnek itt a városon belül. Mi ezt nagyon fontosnak tartjuk, azért hogy itt, megszokott környezetben, mégis másképp, élményszerűen ismerkedjenek meg szakmákkal.”

A séfeknek nagy kihívás a megfelelő utánpótlás biztosítása. Azt tapasztalják, hogy egyre nehezebb jó szakembereket találni. Küldetésük és hivatásuk mellett elkötelezettek, ezért hozták létre pályaorientációs programjukat.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10253-a-jovore-is-gondol-a-13-sef

Képek