A Kármelita bazilikában koncertezett a MAO

2021. augusztus 19. (csütörtök)

Turnéztak Ennio Morriconéval, de egyéni formációként is bejárták a világot. Kedden délután a Kármelita Bazilikában adott koncertet a Modern Art Orchestra. A jazz és kortárs zenét játszó együttes mára már hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Fennállásuk alatt számos zeneszerzőt inspiráltak újabb darabok megírására. Keszthely a balatoni turné egyik állomása volt.

Régi klasszikusokat is új köntösbe öltöztet a Modern Art Orchestra. Az idén 16 éves együttes a jazz és a kortárs zene magasszintű művelésével vált ismertté itthon és külföldön egyaránt. A tagok olyan ismert és elismert zenészekkel játszottak együtt, mint Ennio Morricone vagy Tom Harrel. Legfőbb céljuk mégis az, hogy széles körben népszerűsítsék ezt a zenei műfajt. A MAO példaértékű tevékenységet folytat, hiszen létezésükkel folyamatosan inspirálják a szerzőket újabb darabok komponálására.

„A kortárs kifejezést próbáljuk meg úgy értelmezni, hogy az nem valami elvadult, hallgathatatlan vagy értelmezhetetlen dolog. Pusztán arról van szó, hogy azok az alkotók, azok a kreatív elmék – akár képzőművészetről, akár zenéről van szó – akik kortársként kerülnek megemlítésre, ők itt élnek közöttünk.” – tájékoztatott a Modern Art Orchestra vezetője, Fekete-Kovács Kornél.

A Modern Art Orchestra nem először vendégeskedik Keszthelyen, már tavaly is jártak a városban. Most kifejezetten a saját kérésükre adtak koncertet a Kármelita Bazilikában, hiszen az együttesnek szakrális repertoárja is van. Emellett a zenekarvezető közvetve Keszthelyhez is kötődik, ugyanis a Kis Szent Teréz Kórus vezetője, Pálné Szelencsik Klára és Pál János tanítványa volt Baján.

„Középiskolásként már trombitált és a férjemnél – Pál Jánosnál – folytatta a tanulmányait. Ő bíztatta arra, hogy ez olyan jól megy és olyan tehetséges, hogy meg kéne próbálni, nem gondolkodott-e rajta, hogy esetleg ezt a pályát választja élethivatásul. Én, mint szolfézs tanár kerültem be a képbe, és a felvételihez próbáltam felkészíteni. Ez akkor még nagyon érdekes volt, hiszen jazz zenét nem nagyon tanítottak itthon, Magyarországon.” – emelte ki a Kis Szent Teréz kórus karvezetője.

A Kármelita Bazilikában Bach és Handel feldolgozást is hallhatott a közönség, de a kortárs zenei művekből is válogattak a zenészek. A MAO a nyári balatoni turnéja keretein belül érkezett Keszthelyre és a környékre, ahol több koncertet is adtak.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8327-a-karmelita-bazilikaban-koncertezett-a-mao