A kerékpárosokat is érinti az M76-os út építésének folytatása

2020. november 5. (csütörtök)

Már több, mint egy hónappal ezelőtt átadták a forgalomnak az M76-os út projektjéhez kapcsolódó korrekciós, végleges szakaszt Fenékpuszta közelében. Már akkor megkezdődött annak a hídnak a bontása, amin évtizedeken keresztül haladt a 76-os főút forgalma. A munka a kerékpárút nyomvonalát is érintette, mivel az is a hídon vezetett át.

Október elején kezdték el lebontani a hidat a munkások. Az elmúlt évtizedek teljes járműforgalma haladt ezen keresztül. A bontásra amiatt volt szükség, mert az épülő M76-os gyorsforgalmi út nyomvonalát ide tervezték. A körülbelül két hétig tartó munkának köszönhetően az egykori, kéttámaszú vasbeton gerendás hidat teljesen eltüntették, a Zala két oldalán a munkagépek dolgoznak. A bontás során tizenhat darab, egyenként csaknem harminc méter hosszú hídgerendát távolítottak el. Itt építik meg a kétszer két sávos M76-os autóút hídját, amelyen átvezetik majd a Balatoni Bringakört is.

Kiss Boglárka, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője hozzátette: „A terelés két ütemben valósul meg. Idén ősszel kezdődött el az első ütem, és majd talán a jövő év elején 21 januárjában – de ezt még nem tudom pontosan megmondani – fog elindulni a második ütem. Igazából a terelés 2021 végéig fog tartani. Az első ütemben – ami már érvényben van – azok, akik Balatonberény irányából közlekednek, azok az elkészült új szakaszon keresztezik majd a 76-os számú főutat. Itt már egy sárga villogó segíti az átjutást.”

Jelenleg a kerékpárosok a régi műemlék hidat használhatják a közlekedéshez. A második ütemben a kerékpárút ideiglenes nyomvonalát ismét megváltoztatják majd. Ennek során a későbbiekben vidra átjáróként funkcionáló alagutat is igénybe kell venni. A kerékpárosok az átjáróban – annak kis átmérője miatt – csak gyalogosan haladhatnak majd át. Várhatóan 2021. januárjában kerül majd sor erre a változtatásra.

Kiss Boglárka így folytatta: „Ha elhagyták ezt a vidra átjárót, akkor addigra el fog készülni a vízügyi kiszolgáló út. Erre tudnak majd ráfordulni, és erről lesz majd elérhető az új vasúti átkelő, ami a meglévő Balatoni Bringakör nyomvonalába fog becsatlakozni. Igazából azt szeretném kérni a kerékpárral közlekedőktől, hogy 2021 végéig fokozottan figyeljenek arra, hogy milyen jelzések segítik majd a tájékozódást, és természetesen a türelmüket is szeretném kérni.”

Az ütemtervnek megfelelően halad a vállalkozó a II. ütem építésével is a Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti csaknem három kilométeren. Itt a kivitelezés az M76-os autóút főpályájának építésével folytatódik a Zala folyó illetve a régi híd környezetében, beleértve a Balatonberényi bekötőút felett épülő hidat is. A II. ütemet várhatóan 2022. I. negyedévében adják át.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7560-a-kerekparosokat-is-erinti-az-m76os-ut-epitesenek-folytatasa