A Keszthelyi Borünnepen a zalai szüretet is megnyitották

2018. augusztus 3. (péntek)

Minden idők legkorábbi szüretét is megnyitották szerdán a 26. Zalai Borcégér Keszthelyi Borünnepének első napján. A hagyományoknak megfelelően kihirdették a 2018-as Keszthely Város Borát is, amely ezúttal a Decsics Pince 2017-es olaszrizlingje lett. A borfesztivál öt napon keresztül várja a vendégeket jobbnál jobb borokkal és színes programokkal.
A hagyományoknak megfelelően a keszthelyi Fő térről zenei kísérettel indultak útnak a borrendek. A menet élén a szervező Da Bibere Zalai Borlovagrend haladt, de Badacsonyból, Velencéről és Pannonhalmáról is érkeztek borlovagok. Az Erzsébet királyné utcában megálltak Dr. Bakonyi Károly egykori háza előtt és megkoszorúzták a szőlőnemesítőnek emléket állító táblát.

A Balaton-parton felállított színpadon Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere köszöntötte a megjelenteket. Megemlékezett az elmúlt 26 év borfesztiváljairól, valamint az eltelt negyed évszázad szakmát érintő fejlődéséről is.

„Ha a mi kis pincénket megnézem, a hagyományos borkészítésből talán a franciakulcs az, ami a régi, aztán régi még a kurugla is, meg még van egy használaton kívüli prés a sarokban, ami még sokáig meglesz. Tehát ennyire hagyománytisztelően visszük tovább a dolgokat, de mégiscsak azért az őseinknek a gondolata van mögöttünk, hogy mindent az ő megfontoltságukkal, az ő tiszta hozzáállásukkal próbálunk megoldani.” – emelte ki az elnök-nagymester.

Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere felhívta a figyelmet a sok munkára, ami a szőlőtőke elültetésétől a bor palackba kerüléséig szükséges. Simon Zoltán a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kiemelte, az idén olyan korai szüretnek örülhetnek a borászok, amilyenre évtizedek óta nem volt példa. A színpadon a jelképes préseléssel az idei zalai szüretet is megnyitották.

2018-ban a Keszthely Város Bora címet a Decsics Pincészet 2017-es olaszrizlingje nyerte el. A rezi borászat számára nagy megtiszteltetést jelent az elismerés. Decsics Györgyné elmondta, mindent megtesznek azért, hogy megfeleljenek az elvárásoknak, a most díjnyertes bor már több versenyen is kiemelkedően szerepelt.

„Ez az Alsó-Kövesdűlőben termett, és mi már ezt a tavaly ősszel, amikor elforrtak ezek a mustok, már akkor éreztük, hogy azért ez nem egy mindennapi olaszrizling lett. Egész évben bármilyen megmérettetésen vagy kóstoláson azért mindenkinek az elismerését élvezi.” – tájékoztatott a Decsics Pince tulajdonosa.

A 26. Zalai Borcégér nyitónapján már sokan kóstolgatták a kitelepült borházak nedűit. Külföldi és hazai vendégek is rendszeres visszajárói a fesztiválnak, sokaknak már kedvenc borházuk is van. Egy budapesti társaság immár nyolcadik éve rendszeres látogatója a borünnepnek.

„Mi jól érezzük magunkat, itt a házigazdánk, aki vendégül fogad bennünket, szeretetteljesen lát bennünket el. Aztán itt van az egyik borkimérés, ami szintén nagyon jó ízléssel ellát bennünket finom borokkal. Meg hát a baráti társaságunk az mindig jól érzi magát.” – mondta a csapat tagja, Belényesi László.

A nyitónapon néptánccsoportok szórakoztatták a vendégeket, este pedig a Besh o droM zenekar lépett fel. Csütörtökön a fúvós hangszereké és a swingé lesz a főszerep, pénteken pedig könnyűzenét hallhatnak az érdeklődők. Szombaton a Cimbaliband, vasárnap pedig az Intermezzo Latin Club szórakoztatja a nagyérdeműt.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8983/a-keszthelyi-borunnepen-a-zalai-szuretet-is-megnyitottak/