A keszthelyi családokért, gyermekekért

2014. szeptember 29. (hétfő)

A keszthelyi demográfiai helyzet javítására tett intézkedéseket tekintették át a képviselők a szeptemberi soros testületi ülésen Ruzsics Ferenc polgármester előterjesztése alapján.

– Az anyag részletesen felsorolja az eddig elért eredményeket és megfogalmazza a legfontosabb jövőbeni terveket, feladatokat az önkormányzat számára – mondta el Ruzsics Ferenc. – Az elmúlt években több olyan fejlesztést hajtottunk végre, mely kimondottan a keszthelyi családok számára jár előnnyel: felújítottunk több nevelési-oktatási intézményt, hét új játszótér épült, számos városi épület vált akadálymentessé, így babakocsival is elérhetővé és több családi rendezvényt honosítottunk meg – sorolt a polgármester.

Az előterjesztés az eredmények között említi a Csik Ferenc tanuszoda megépítését és üzemeltetését is, mely ingyenes úszásoktatást biztosít a keszthelyi óvodásoknak és iskolásoknak, valamint a Mozgás Háza sportlétesítmény kialakítását a volt mozi helyén, mely a helyi sportegyesületek számára is nyitva áll, ahol szintén sok gyermek edz. Hasonlóképpen az elmúlt években a városi kórházban végrehajtott fejlesztések is a pozitív hatást gyakorolhatnak a népességszám alakulására, hiszen az egészségügyi ellátás színvonalának növelése a családok számára is nagyobb biztonságot jelent és szempont lehet a letelepedésnél. Az ifjúságvédelemre szintén nagy hangsúlyt fektet a városvezetés: a kábítószerügyi egyeztető fórum mellett létrehozta és évekig sikeresen működtette a Mentor ifjúsági irodát. A munka és magánélet összehangolását segítő programot is végrehajtott nemrégiben az önkormányzat, ennek keretében családi szobák létesültek több intézményben, valamint képzések, előadások és gyermekrendezvények támogatták a projektet. Az ehhez kapcsolódó felmérés válaszaiból kitűnt, hogy a megkérdezettek szerint Keszthelyen kiváló a bölcsődei ellátás elérhetősége, és átlag feletti a családbarát kulturális és szabadidős programok, valamint a nyári táborok lehetősége.

Ruzsics Ferenc a jövőbeni tervekről szólva elmondta: dolgoznak egy nagycsaládos kedvezményrendszer kialakításán, valamint a „Keszthely Hazavár” program keretében az otthonteremtést és a munkához jutást segítenék a fiatalok számára. A program kidolgozás alatt áll; egyik pillére a lakáshoz jutást, a fiatalok otthonteremtését mozdítja majd elő kedvező bérleti díjjal illetve kedvezményes lakáscélú támogatással, másik eleme pedig egy gyakornoki program, mely ösztöndíjjal segíti a tanulást, majd a helyi vállalkozásnál való elhelyezkedést.

– Emellett a város folyamatosan keresi a lehetőségét, hogy a gazdasági, befektetői környezet javításával munkahelyteremtő beruházásoknak adhasson otthont – mondta el a polgármester. – Mind az idegenforgalmi beruházásokat, mind a szezonalitást nélkülöző termelő- és feldolgozóüzemek betelepülését támogatjuk (hasznosítható területek előkészítésével, infrastrukturális fejlesztéssel és befektetési ajánlatok kidolgozásával), elősegítve új munkahelyek létrehozását a keszthelyi munkavállalók számára. A hamarosan épülő inkubátorház mind az új, mind a már működő kis- és középvállalkozások számára hathatós segítséget nyújt majd piaci pozíciójuk, versenyképességük javításában. Szeretnénk megmutatni a keszthelyi kötődésű, ám tanulmányaikat esetleg az ország más részén végző fiataloknak, hogy van számukra jövő, perspektíva a városban, érdemes a megszerzett tudásukat itt hasznosítaniuk, szülővárosukban letelepedniük és családot alapítaniuk – hangsúlyozta Ruzsics Ferenc.

Az előterjesztés szövege letölthető itt