A keszthelyi Festetics ág megalapítójára emlékeztek

2018. február 26. (hétfő)

250 évvel ezelőtt hunyt el Festetics Kristóf, a keszthelyi kastély építtetője, Keszthely városias jellegének megteremtője. Ebből az alkalomból tartottak megemlékezést vasárnap a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban. A keszthelyi Festetics ág megteremtőjének életéről és munkásságáról Cséby Géza irodalomtörténész számolt be.
Festetics Kristóf a keszthelyi Festetics ág megalapítója, a város körüli uradalom megteremtője. Keszthely neki köszönheti, hogy a Balaton egyetlen, városias jellegű településévé vált. Emellett fontos szerepet játszott az egyház életében is. A vasárnap reggeli szentmisét követően Cséby Géza irodalomtörténész elevenítette fel az aranysarkantyús vitéz életét és munkásságát.

„1745-től kezdte el keszthelyi kastélyának építését, amely haláláig tartott, illetve még halálakor sem volt teljesen befejezve. Így kívánta ugyanis a Festeticsek birtokközpontját kialakítani itt, városunkban, Keszthelyen. Az építés érdekében főleg osztrák és cseh, morva iparosokat telepített Keszthelyre. Az ő utódjaik mind a mai napig itt élnek Keszthelyen.” – tájékoztatott az irodalomtörténész.

A megemlékezésen elhangzott, Festetics Kristóf sok polgári városi jogtól fosztotta meg a keszthelyieket, és úrbéri viszonyra kényszerítette őket. Uradalmaiban állandóak voltak a parasztlázadások, amelyeket sokszor csak a katonaság segítségével tudtak leverni. Mindezek ellenére azonban elvitathatatlan számos olyan intézkedése, amelyek Keszthely felvirágzásához vezettek. Ezeket a tetteket Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere is kiemelte köszöntő beszédében.

„Festetics Kristóf volt az a személy, aki a Festeticsek keszthelyi ágát megalapította, és számtalan olyan tett fűződik még a nevéhez, amely a város fejlődését segítette, a városias jellegnek a kialakítását segítette. Például a kastélynak az építését az ő ideje alatt kezdték meg, gyógyszertárat alapított, kórházat hozott létre, és a könyvtár alapjait is ő rakta le.” – emelte ki a város polgármestere.

Festetics Kristóf Sopronban hunyt el 1768-ban, kérésére azonban testét Keszthelyre szállították. A templom kriptájában helyezték örök nyugalomra, emlékét pedig a szentélyben látható epitáfium őrzi. A megemlékezők az évforduló alkalmából koszorút helyeztek el és fejet hajtottak a keszthelyi Festeticsek őse előtt.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8572/a-keszthelyi-festetics-ag-megalapitojara-emlekeztek/