A Keszthelyi-hegység vonzerejét növelik

2013. február 14. (csütörtök)

A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése Darnay-Dornyai Béla öröksége nyomán címmel valósul meg 312,8 millió forintos beruházás a térségben.

A projektet sajtótájékoztató keretében Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője méltatta szerdán. Megtudtuk: a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program pályázatán a Bakonyerdő Zrt. 298,7 millió forintot nyert a projektre, melyet az érintett települések (Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Vállus) is támogatnak. A polgármesterek örömüket fejezték ki, hogy megvalósulhat a régi terv, majd Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója ismertette a részleteket. Elmondta: a fejlesztés által érintett területek jelenleg is látogatottak, ugyanakkor a bennük rejlő potenciált eddig nem aknázták ki kellő mértékben. A fejlesztésekkel várhatóan növekszik a vendégek száma, ami pozitív hatást gyakorol majd a térségi vállalkozásokra, növeli a vendégéjszakák számát és a környező turisztikai attrakciók látogatottságát. A projekt megvalósulásával megfelelő bázisa lesz a környékre induló bakancsos turistáknak és kerékpárosoknak. Az erdészeti területeken található fejlesztésekkel növekszik a vonzerő, az informatív elemek hatására pedig a remények szerint javul a látogatók környezettudatossága, szemlélete.

A beruházás központi eleme egy látogatóközpont lesz Gyenesdiás nyugati szélén, mely egyben kiállító és rendezvénytérként, valamint a hátizsákos, kerékpáros és lovas túrák kiindulópontjaként működik majd. Vonyarcvashegyen a Cseri kapunál pihenőhely épül, Balatongyörökön a bélapi pihenőt korszerűsítik, valamint lecserélik a büdöskúti esőházat és a régiek helyett két kilátót építenek. Válluson – a nevezetes kiránduló pontok érintésével – új tanösvényt alakítanak ki, a Lázár-hegyen pedig új kilátó várja majd a látogatókat. A teljes beruházás a tervek szerint 2014 végére valósul meg.

(forrás: Zalai Hírlap zaol.hu)