A Keszthelyi járás települései is nyertesei a Magyar falu programnak

2022. január 9. (vasárnap)

Már pályázhatók a Magyar falu program ez évi forrásai. 70 milliárd forint áll rendelkezésre a kistelepülési beruházások megvalósításához. Fogászati kezelőszék beszerzésére, szabadtéri színpad, falusi bölcsődék és csapadékvíz-elvezetési hálózatok megvalósítására is igényelhetnek forrást az ötezer lakosnál alacsonyabb lélekszámú települések. Gyopáros Alpár kormánybiztos szerint a Keszthelyi járás falvai is nyertesei ennek a programnak.

Már elmúlt 12 éves a karmacsi falubusz. Az önkormányzat ezért egy új járművet szeretne vásárolni a Magyar falu program segítségével. 15 millió forint keretösszeggel írták ki erre a célra a pályázatot. Ezt szeretné maximálisan kihasználni a település.

A Vashegyalja útnál ezt a 200 méteres szakaszt szeretné felújítani és aszfaltoztatni az önkormányzat, szintén a Magyar falu programból. Ennek költségét 25-26 millió forintra becsülték, de bíznak benne, hogy ezen még tudnak csökkenteni – mondja Kelemen István polgármester. A földút több újépítésű ingatlanhoz vezet. A faluvezetés ezek mellett a temetőkerítés eddig még fel nem újított részét szeretné helyreállítani. A község vezetője szerint a Magyar falu program jó pályázati lehetőségeket nyújt.

„Én úgy gondolom, hogy egyrészt nagyon sok fejezetben nyújt támogatási lehetőséget a falvaknak, hiszen ha jól megnézzük az eddigi Magyar falu kiírásokat, illetve az elnyert támogatásokat, szinte nincs is olyan település, ahol valamilyen formába ne nyertek volna. Ez egy nagyon jó lehetőség a vidék fejlesztésére és a másik hogy viszonylag, relatíve kis összegből látványos fejlesztéseket lehet végbe vinni” – nyilatkozta Kelemen István polgármester.

Karmacs az elmúlt évben is több pályázati sikert könyvelhetett el. A vidék élhetőbbé tételét szolgáló Magyar falu programban idén ismét 70 milliárd forint áll rendelkezésre a kistelepülési beruházások megvalósításához; ezt kiegészítik a falusi útalap, a falusi csok és a falusi kisboltok működtetését szolgáló támogatás forrásai. A többi között 2022-ben lehet pályázni fogászati kezelőszék beszerzésére, művelődési házakhoz kapcsolódó kültéri közösségi terek, például szabadtéri színpadok kialakítására, kommunális járművek tárolására szolgáló gépszín kialakítására, falusi bölcsődék, bölcsődei udvarok felújítására és csapadékvíz-elvezetési hálózatok megvalósítására is.2019 óta több mint 200 milliárd forintnyi támogatást vehettek igénybe a falvak a helyi életminőség javítására.

Gyopáros Alpár kormánybiztos szerint a Keszthelyi járás falvai is nyertesei ennek a programnak: „Több száz nyertes pályázatot tudtunk már kihirdetni a Keszthelyi járásban, az összes támogatási összeg meghaladja a kettőmilliárd forintot, ami nagyon szép összeg és ehhez jönnek még a civilek, kisboltok támogatásai. Nagyságrendileg biztos, hogy több mint hárommilliárdos támogatási összegről beszélhetünk. Ezt fejeli meg még az a körülbelül 9 kilométernyi mellékúthálózat fejlesztés, amely Keszthely környékén nagyrészt lezajlott, illetve részben most is zajlik, amelynek összege szintén körülbelül egymilliárd forint. Kifejezetten tudom azt mondani, hogy a Keszthelyi járás települései is nyertesei a magyar falu programnak.”

A Magyar falu program annál is inkább népszerű, mert egyszerű, rugalmas és gyors, az idén pedig 120 napról 90 napra csökken a pályázatok elbírálási ideje. A pályázati kiírást évről évre a települések igényei szerint fogalmazzák meg.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8734-a-keszthelyi-jaras-telepulesei-is-nyertesei-a-magyar-falu-programnak