A Keszthelyi Polgármesteri Hivatal és a Gagarin utcai Óvoda épületenergetikai korszerűsítése

2015. november 30. (hétfő)
KEOP

Sz2020

Kedvezményezett: KESZTHELY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Projekt azonosító száma: KEOP-5.7.0/15-2015-0263
Támogatás összeg: 95 075 312 Ft
Támogatás intenzitás: 100 %
Projekt kezdete: 2015.10.29.
Projekt befejezése: 2015.11.30

ENERGETIKAI FEJLESZTÉSEI ÉPÜLETEKEN

Csaknem százmillió forintos uniós támogatás segítségével végez épületenergetikai felújítást a keszthelyi önkormányzat a polgármesteri hivatal és a Gagarin utcai óvoda épületén. A beruházás jelentős megtakarítást eredményez majd a fenntartási költségekben.

A Gagarin utcai óvoda kétszintes épületének falait és lapos tetejét külső szigeteléssel látják el, és kicserélik az elavult nyílászárókat. Az előzetes számítások szerint ezzel az épület hővesztesége 72 százalékkal csökken, a fűtési energiában pedig 57 százalékos megtakarítás érhető el. Az épület energetikai besorolása így a jelenlegi „F” („átlagos”) kategóriából „A” („energiatakarékos”) osztályúra változik.
Ezen a helyszínen a napokban kezdődtek a felújítási munkák.

A polgármesteri hivatal épületén már hetek óta dolgoznak a kivitelezők, az önkormányzat saját erőből megkezdte a felújítást. Itt is elvégzik a régi nyílászárók cseréjét és a külső homlokzat felújítását, ám a műemléki besorolásból adódóan korlátozottabbak a lehetőségek. Az épület így is „B” („követelménynél jobb”) osztályba kerül, és a hővesztesége várhatóan negyedével csökken.
Az energia- és így költségmegtakarítás mellett fontos szempont a műemléki védelem alatt álló épület megjelenése is. A beruházással a keszthelyi épített örökség egy fontos, központi helyen álló eleme újul meg és nyeri vissza korhű kinézetét. Az eredeti arculat hiteles visszaállítására kiemelt figyelmet fordít az önkormányzat, ezért – együttműködve az örökségvédelmi hivatallal – mind a nyílászárók kinézetét, mind a falszínt illetően igazodnak a korabeli megjelenéshez.

Keszthely Város Önkormányzata a munkák elvégzésére 95,08 millió forint európai uniós támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretében a Környezet és Energia Operatív Program százszázalékos támogatási intenzitású pályázatán. Külön sikerként értékeljük, hogy az elnyert összeg teljes egészében előlegként lehívható.

Az óvodába járó gyermekeket a nyílászárók cseréjének ideje alatt az Életfa Óvoda Vaszary utcai központi épületében fogadják. A polgármesteri hivatalban zajló munkálatok az ügyfélfogadásban nem okoznak fennakadást.

Letölthető dokumentumok:

nyitó sajtóközlemény

záró sajtóközlemény

Sajtómegjelenések:

2015.11.06. Balatoni Krónika: Energetikai fejlesztések önkormányzati épületeken
2015.10.30. keszthely.hu: Energetikai fejlesztések önkormányzati épületeken
2015.09.25. Keszthelyi Televízió: Korhű megjelenést kap a keszthelyi polgármesteri hivatal
2015.09.21. Zalai Hírlap: Felújítják a keszthelyi városháza épületét