A keszthelyi zsidóság történetét ismerték meg a vajdások

2023. április 18. (kedd)

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek a Keszthelyi Vajda János Gimnázium tanulói. Rendhagyó óra keretében hallhattak előadást a témában, majd meglátogatták a Goldmark-ház udvarán található zsinagógát is. Az intézmény célja az volt, hogy a diákok megismerjék a keszthelyi zsidóság történetét és hogy a gimnázium izraelita kötődéseit is.

A Keszthelyi Vajda János Gimnázium életében kiemelten fontosak a történelmi évfordulók. A múltra való emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet az a rendhagyó iskolai rendezvény is, melyet a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján rendeztek a diákoknak.

Varga Sz. Gábor iskolaigazgató: „A kettőszázötven éves évfordulónk kapcsán nagyon sok emléket találtunk, amely emlékeztetett az izraelita diákokra, akik egykoron a Premontrei Gimnáziumba jártak. Nagyon sok híres színész életútjáról derült ki, hogy keszthelyi gimnazisták voltak és izraelita kötődésük volt. És innen adódott az ötlet, hogy az idei évben fussunk neki kicsit másképp ennek a történetnek, és keressük fel ezt a becses emlékhelyet, ahova nagyon kevesen jutottak el a tanulók közül”

A diákoknak Szarka Lajos történész mesélt a második világháború borzalmairól, az 1944-es tavasz mindennapjairól. Nem csak a hetvenkilenc évvel ezelőtti keszthelyi eseményeket elevenítette fel, de beszélt a zsinagóga, valamint a helyi zsidóság történetéről is.

A diákok megtekintették az épületbelsőt, ahol ezer-kilencszáznegyvennégy tavaszán hetekig éltek a keszthelyi zsidók gettóba gyűjtve, mielőtt elhurcolták őket Auschwitzba. Később ugyanitt a túlélők és hozzátartozók összesen százkét emléktáblán örökítették meg meggyilkolt szeretteik neveit.

Szarka Lajos történész: „A Vajda Gimnázium tanulóinak jelentős része volt zsidó származású. Már ezernyolcszáznegyven és ötven között tizenhat százalék zsidó származású volt a tanulók között. A tanulásnak nagyon nagy szerepe volt a zsidóságnál, én azt hiszem, ez egy nagyon jó hagyomány, amit érdemes eltanulni: hogy tanulni kell, haladni, mobilisnak lenni, okosnak lenni, hogy legyen még több Nobel-díjasunk. Hátha éppen itt ül köztük most is egy-kettő.”

Később koszorúzással folytatták a megemlékezést a zsinagóga udvarán. A holokausztban nyolcszázhuszonkilenc keszthelyi halt meg, akikre a zsinagóga bejárata mellett felállított fekete obeliszk emlékezik.

Király Erika – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/10264-a-keszthelyi-zsidosag-tortenetet-ismertek-meg-a-vajdasok

Képek