A klímavédelem fontosságára hívják fel a figyelmet képzőművészek

2021. augusztus 24. (kedd)

Környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos installációk lepték el Keszthely Fő terét, illetve a Szigetfürdő melletti területet is. A Zöld-Élet, Lebegés című pályázatot a keszthelyi klímastratégiai projekt keretén belül hirdették meg képző- és iparművészek számára. A beérkezett 27 pályaműből a legjobb 15 alkotást tekintheti meg a közönség. A díjazottak pénteken vehették át okleveleiket és ajándékaikat.

Saját mintát készíthetnek a járókelők a Zöld-Élet, Lebegés installációinál. A kreativitásnak csak a képzelet szabhat határt. Szívesen próbálta ki a közönség ezt is. Népszerű a hatalmas füves lábnyom is, ami a „Zöld lépések” címet viseli. Itt a növényt kell meglocsolni abban az esetben, ha úgy érezzük kiszáradt a földje.

„Az egésznek az alapkoncepciója az volt, hogy innen a Fő téren viszonylag kevésnek tűnő zöld részből elinduljanak lábnyomok kifelé. Mintegy szuggesztionálva azt az élményt adva, minthogyha a zöld kicsit ki akarna törni onnan, ahol van. Kicsit arra felhívni a figyelmet, hogy több zöld kéne talán ide. Meg nem csak ide, hanem máshova is. És hogy kicsit talán ilyen ökológiai szemlélettel kellene tekintettel az épített környezeteinkre.” – ismertette Burucs Szabolcs alkotó.

Az alkotások célja, hogy a lakosság és a turisták figyelmét is felhívják a környezet- és a klímavédelem fontosságára a képzőművészet segítségével. A pályaműveknél figyelmet kellett fordítani a víz, a flóra-fauna, valamint a természeti környezet megóvására. Kizárólag természetes anyagokat használhattak a művészek. Összesen 27 alkotás érkezett a pályázatra, melyekből a 15 legjobb látható Keszthelyen. A Zöld-Élet, Lebegés a keszthelyi klímastartégiai projekt keretén belül valósult meg.

„Ez a pályázat tökéletes lehetőséget biztosított arra, hogy a környezetünk védelme és a művészet, az összekapcsolódhasson. Én mindig úgy gondoltam, hogy a környezetvédelem témakörét minél több irányból el kell juttatnunk az emberekhez. Mind a problémákat, mind a megoldási lehetőségeket. És én úgy gondolom, hogy a művészet erre tökéletesen alkalmas.” – mondta el Sáringer-Kenyeres Marcell képviselő, természetvédelmi mérnök.

Az alkotásokat pénteken dr. Kostyál László művészettörténész méltatta a Fő téren. Elmondta, ezek a pályaművek mintegy felkiáltójelként szerepelnek most Keszthelyen, melyek arra hivatottak, hogy felnyissák az emberek szemét a környezeti problémákra.

„A kortárs művészetnek fontos feladata, az, hogy erre valamilyen módon reflektáljon. A művészekre általában jobban odafigyelnek, mint az átlagemberre és ezért a művészeknek nagyobb a felelősségük is. Az itt kiállító művészek ezt átélik és fölemelik a szavukat a környezetrombolás ellen, illetve a fenntartható fejlődés megvalósításáért.”

A pályaművek két helyszínen, a Fő téren, valamint a Szigetfürdő és a móló közötti területen, a Balaton vizén tekinthetőek meg szeptember elsejéig.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8338-a-klimavedelem-fontossagara-hivjak-fel-a-figyelmet-kepzomuveszek