A Kócsag utca és az építési szabályzat is téma volt

2023. október 26. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Megoldódhat a Kócsag utcai cukrászda környéki parkolás. Az önkormányzat erről is tárgyalt a csütörtöki soros tanácskozáson. Az ülésen döntöttek a Helyi Építési Szabályzat módosításáról. A rendelet a Fenyves allé védelmét és a belvárosi lakásépítések segítését szolgálja.

Az önkormányzat szándéka, hogy a Fenyves allé mellett épülő lakóházak minél távolabb legyenek a fasortól. A közművesített telkekre már tervezik a családi házakat. Az erre vonatkozó rendelet módosításával az allé védelme a cél.   A Helyi Építési Szabályzattal kapcsolatos javaslat azt is tartalmazza, hogy az újonnan épülő lakások, üzletek esetén milyen arányban kell pakolót és garázst létesíteni. A testület által jóváhagyott rendelet a belvárosban 12 lakás felett szabályozza, hogy 50 százalékban kell garázst építeni.

Manninger Jenő polgármester: „Nagyon fontos lenne a belvárosban, hogy felújítsák a házakat, új lakásokat építsenek a rossz állapotú házak helyén, olcsóbban és jobban is meg lehessen oldani a gépkocsik elhelyezését, mondom, itt is telken belül el kell helyezni. Ma már nem feltétlenül igényes és nagyon sokba kerül egy garázs építése.”

A testület elfogadta a rendeletet. A véleményezési és előzetes környezeti értékelési szakasz lezárult. A HÉSZ módosítását még az Állami Főépítésznek jóvá kell hagynia. A testület a Kócsag utcai cukrászda környékének közlekedési helyzetéről is tárgyalt.

„Nagyon nagy a forgalom, mert mind a cukrászdánál, mind a környékbeli üzleteknél is nagy a forgalom. Parkolási és közlekedési gondok is jelentkeztek. Itt a tulajdonosok javaslatot tettek arra, hogy egyrészt megvásárolnak egy kisebb területet az önkormányzattól, másrészt pedig egy önkormányzati telken a környéken egy parkolót alakítanának ki. Ehhez járultunk hozzá, abból a célból, hogy az ott lévő parkolási helyzeten segítsünk”– tette hozzá a polgármester.

Az ülésen a KÉVE képviselője, Dékány Péter javasolta, hogy az önkormányzati választásig függesszék fel az ingatlanértékesítéseket. Manninger Jenő polgármester ezt nem támogatta, mert a város érdekével ellentétes. Minden ilyen tranzakciót a testület tárgyal és jóváhagy. Hozzátette, semmilyen nagyobb ingatlanértékesítési csomagot nem készítenek elő. A testület sem támogatta az ellenzéki javaslatot.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek