A kőkorszaki szakik után az iskolások hajtják a kocsit

2019. február 19. (kedd)

Kőkorszaki járművet ajándékozott a Balatoni Múzeum a Sármelléki Általános Iskolának. A jól ismert Frédi és Béni rajzfilmsorozat lábbal hajtott kocsijának mását a 2016-ban nyílt Egyszer volt az ősember időszaki kiállításra készítették el. A múzeum látogatói után, most a sármelléki diákok is beleülhetnek és játszhatnak a különleges járművel.
Kőkorszaki kormány, kerekek és tengelyek – még darabokban a Balatoni Múzeum egykori kiállítási tárgya. A Frédi és Béni rajzfilm mintájára készült jármű 2016-ban került a raktárba. A helyhiány miatt gondolták úgy a múzeum munkatársai, hogy hasznosabb helyet is kaphatna az installáció.

A Sármelléki Általános Iskolának ajánlotta fel az intézmény a kőkorszaki kocsit. A múzeum munkatársai az iskola udvarán szerelték össze az építményt. Keszthelyen újdonság, hogy a múzeum elajándékozza egy már nem használatos kiállítási tárgyát.

Németh Péter igazgatóhelyettes: „Nálunk a Balatoni Múzeumban még nem nagyon volt ilyen, országos szinten már volt erre példa. Keressük a hasznosítását, kidobni semmiképpen sem szeretnénk, biztos lesz még ilyen a jövőben is, hiszen itt a gyerekek ezt élvezni fogják, játszanak vele és bízunk benne, hogy sok-sok kellemes élményt fogunk szerezni vele.”

A Balatoni Múzeumnak azért esett a választása a sármelléki iskolára, mert az intézmény udvarában kevés a szabadtéri játék. A szünetben az udvarra érkező gyerekek nagy érdeklődéssel fedezték fel az újdonságot.

A gyerekek rögtön ki is próbálták a járművet. Adottságai miatt csak előre és hátra tudták gurítani, de így is nagyon tetszett nekik az új játék.

„Klassz a verda….Esküszöm, nagyon tetszik. Mivel tényleg ugyanarra a verdára hajaz, mint a Frédi és Béniben” – mondta Pethő Kristóf.

„Nagyon tetszik, meg így, hogy lábbal lehet hajtani, hát olyan, mintha egy mesebeli játék lenne” – vélekedett Fehér Zsófia Kiara.

A gyerekek nagy örömét a pedagógusok is szívesen figyelték. Nagy segítség számukra minden játék, amivel a diákok szünetekben le tudják magukat foglalni és vidáman töltik szabadidejüket.

„Nagyon örültünk, mikor hallottuk, hogy mi kaphatjuk meg, amint látják elég szegényes az udvarunk a játék…játszótere, játéklehetősége, így a gyerekek is örömmel fogadták és mi is boldogunk vagyunk” – nyilatkozta televíziónknak a sármelléki iskola munkaközösségének vezetője, Hontváriné Lasics Henrietta.

A Balatoni Múzeumnak a térség számos iskolájával van együttműködése. Sármelléken is több programot valósítottak már meg.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5771-a-kokorszaki-szakik-utan-az-iskolasok-hajtjak-a-kocsit-?fbclid=IwAR1VNb1bOSG4Jau868soXUokO8jGMqKLfp6sjXEtmGemZjdVsvTKPnaTDuw