A kultúráért

2015. január 25. (vasárnap)

Zsúfolásig megtelt a Balaton Színház a keszthelyi Pro Cultura díjátadón. Az elismerést idén a Kerámia Műhely érdemelte ki. A magyar kultúra napján a nemzet és a kultúra kapcsolatát méltatta Ruzsics Ferenc polgármester és Manninger Jenő országgyűlési képviselő. Az ünnepségen az öt éve elhunyt Cseh Tamásra emlékeztek az Ascher Színház művészei.

„Egyedi, hogy egy nemzet ennyire megtsizteli saját kultúráját” – különös és fontos ünnepnek nevezte Ruzsics Ferenc a magyra kultúra napját. A polgármester szerint azért fontos a kultúra, mert nemzeti létünk egyik alapja és büszkének kell lennünk, hiszen számos híres embert és mesterművet adtunk a világnak.

„A nemzet élete a kultúrával azonos, nem a politikai történésekkel, melyek csak átfutnak fölötte, mint a szél. A kultúra és a nemzet azonossága az a mindeneken felül álló erő, mely ellen tehetetlenek a fegyverek, és mellyel szemben értelmüket vesztik a szögesdrótok.” Egy Wass Albert idézettel hangsúlyozta a nemzet és kultúra kapcsolatát Manninger Jenő. Az országgyűlési képviselő szerint a kultúrának és a műveltségnek rengeteg maghatározása van, és köszönet illet mindenkit, aki ezért tesz és dolgozik.

Óriási taps közepette adták át a Pro Cultura Keszthely díjat. Az idei évben a Simon Edit vezette Kerámia Műhelynek ítélte oda a képviselőtestület a díjat. A Goldmark Károly Művelődési Központ égisze alatt 1974 óta működik a szakkör 25 fővel.
Simon Edit és társai egy-egy lángálló agyagból készült sütőedénnyel mondtak köszöntet a díj odaítélőinek az elmúlt 40 év támogatásáért.

Cseh Tamás emlékesttel színesítették a keszthelyi műsort: Hegyi Norbert és Joós Tamás, a Csokonai-díjas Ascher Színház művészei hozták el Keszthelyre az öt éve elhunyt művész legszebb dalait.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)