A kultúrát jutalmazták

2019. december 13. (péntek)

A kulturális életben kimagasló teljesítményt elérő diákokat jutalmazták meg a Balaton Színházban. Erre a gesztusra már évtizedek óta hangsúlyt fektet a Goldmark Károly Művelődési Központ. Keszthely öt általános iskolájából nyolcvan gyermeket delegáltak idén a pedagógusok. Oklevelet, mézeskalács ajándékot, valamint egy koncertélményt kaptak a diákok.
Nyolcvan diák kulturális teljesítményét ismerték el az átadott oklevelekkel. Ezzel az eseménnyel arra szeretnének rávilágítani, hogy minden művészeti ág a gyermekkorban serken, így érdemes erre a korosztályra odafigyelni.

Tury Barnabás a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola második osztályos tanulója. Énekelni és szavalni szeret – ezért kapta az oklevelet. „Elsőben énekversenyt, másodikban pedig szavalóversenyt nyertem. Szeretek szavalni meg énekelni, meg a betanulás is jó érzés. Elsőben még egy csapatom is volt, akivel énekeltem” – mondta el a fiatal fiú.

Az okleveleket olyan diákok kapták, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak illetve nyújtanak modern táncban, néptáncban, mese- és versmondó versenyeken, szeretnek énekelni, verset mondani, vagy éppen tehetséges zenészek. Az okleveleket Vozár Péterné alpolgármester adta át. Így fogalmazott: „Mindig nagy öröm, amikor keszthelyi iskolásokat látunk egy-egy rendezvényen fellépni. Amikor pedig mindannyian, illetve nagyon sokan a legkiemelkedőbbek vannak itt együtt, és még jutalmat is adhatunk nekik, az különösen nagy öröm. Azt kértem tőlük, hogy tartsák meg ezt a jó szokásukat, és a további életükben is szeressék a verseket, zenéket, táncokat, vagy ki, amivel foglalkozik.”

Az intézmény vezetője, Csengei Ágota azt mondta: szívesen viszi tovább ezt az örökséget, mivel a gyermekek is megérdemlik, hogy a figyelmet rájuk irányítsák. Az elmúlt években azt érezte, túl kevés gyerek számára tudták megadni ezt a lehetőséget. Örömtelinek nevezte, hogy idén nyolcvan diák érkezett a rendezvényre. „Ezt mindig az iskola-számnak a százalékához mérjük, tehát a diákság százalékában. A Helikonon is mindig ennek örülök, hogy amíg vannak ilyen diákok, akik a szabadidejükben áldoznak arra, hogy egy énekkarba elmennek, és elmennek utána fellépni, elmennek egy mesemondó versenyre, prózamondó versenyre, egy moderntánc gálára, és ott megmutatják a tudásukat, addig szerintem nagyon jó helyzetben vagyunk” – tette hozzá.

Az oklevelek átadását követően – egy pályázati forrásnak köszönhetően – Szalóki Ági és zenekara szórakoztatta az iskolás közönséget.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6664-a-kulturat-jutalmaztak?fbclid=IwAR0zj_hGeSOrKu_QNIcuGwxUAygRFPDdjr4zYpNohCzPUJQVYBOtjjA_AT4