A legdicsőségesebb napról emlékeztek meg

2024. május 21. (kedd)
KesztHelyi identitás

Május 21-e a magyar honvédelem napja. Keszthelyen a Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub emlékezett meg az 1848-49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának legdicsőségesebb napjáról. Elhangzott, Zala és Keszthely is jelentős szerepet játszott az akkori történésekben, elődeinkről pedig méltó módon kell megemlékezni.

Katonadalokkal tisztelgett a keszthelyi ünnepségen a Csillagfürt dalkör. 1992 óta ünnepeljük május 21-én a magyar honvédelem napját. A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként, háromhetes ostrom után ezen a napon foglalta vissza Görgey Artúr serege Buda várát 1849-ben. Ezeket a történéseket idézte fel Szirmai János a Vadászati Múzeumnál álló emlékoszlopnál. Korábban ezen a területen állt a laktanya, a keszthelyi nyugdíjas klub több tagja itt szolgált, fontos nekik ez az ünnep. Horváth Ernő, nyugalmazott alezredes, úgy fogalmazott, katona volt és katona lesz mindig.

„Én nagyon szeretem ezt az alakulatot, végig itt szolgáltam és innen mentem el Győrbe, onnan pedig nyugdíjba. Egész más világ volt akkor. Más rendszerek, technikaváltások, úgyhogy itt kemény katonaélet volt.”

Az emlékoszlopnál koszorút helyeztek el a nyugállományba vonult katonák.

Az ünnepség a Várkertben folytatódott. Tar Ferenc történész az akkori események helyi jelentőségéről tartott beszédet. Hangsúlyozta a 47. zászlóalj fontosságát, amely ugyancsak Keszthelyen alakult.

„A mai eseményeket figyelembe véve a legfontosabb volt. Még pedig azért, hogy ez az októberben létrejött zászlóalj végigharcolta a szabadságharcot, részt vett a tavaszi hadjáratban és ők voltak azok, akik először kitűzték a nemzeti trikolort 1849. május 21-én a budai várban. Egy zalai vitéz, mégpedig Püspöky Gráciánnak hívták azt a személyt, aki a magyar trikolort kitűzte a budai várba.”

A Bethlen Gábor Nyugdíjas Klubnak fontos, hogy őrizzék a katonai hagyományokat a városban. Minden alkalmat megragadnak, hogy méltó módon emlékezzenek meg az elődökről, azokról, akiknek sokat köszönhet a város, az ország.

„Fontosnak tartom, és a klubunk is fontosnak tartja a katonai hagyományok ápolása terén, hogy minél tovább éljen a katonaváros. Mert valamikor Keszthely katonaváros volt, most már sajnos csak öreg, kiszolgált katonák alkotják a katonavárost.” – mondta el Szirmai János klubelnök, nyugalmazott alezredes.

Az emlékoszlopnál a nyugállományba vonult katonák mellett koszorút helyezett el a rendőrség és a katasztrófavédelem, valamint a 20. hadkiegészítő és toborzó iroda vezetője is.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek