A legfontosabbak a boldog gyermekek

2024. május 27. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Szirénázó autók, modern hajó, óriáskerék és színes produkciók várták a családokat a keszthelyi gyermeknapon. A Balaton-parton sokan ünnepeltek, a fiatalok és a felnőttek egyaránt jól érezhették magukat. Bemutatkozott a Balatoni Hajózási Zrt. legújabb katamaránja, a Tomaj is.

Sorban álltak a fiatalok, hogy beülhessenek a rendőrautóba. A dudálás nagyon népszerű volt, szinte az összes gyermek kipróbálta. Több szülő készített a kicsikről fényképet. A tűzoltóautó is sok érdekességgel várta a kíváncsiskodókat. A berendezéseket nézhették, és kézbe vehették a tömlőket. A villogó autóknak mindig nagy sikerük van. Molnát Benett elmesélte, hogy mi tetszett neki a legjobban.

„Kipróbáltuk a tűzoltóautót, az nem annyira jó volt mint a rendőrautó, mert a rendőrautót, azt…” „Azt meg lehetett nyomni és ilyen hangot ad ki.” – vette át a szót Bakacsi Bence.

Az óriáskeréken minden 14 éven aluli egy kört ingyen mehetett. Ezt a lehetőséget is sokan kihasználták.

„Nagyon tetszett, nagyon magasról lehetett látni mindent és olyan pici volt minden.” – mesélte el Tóth Réka.

További szórakozásként ringlisezhettek a fiatalok, és kihagyhatatlan volt az ugrálóvár is. Volt olyan, aki a szabadban való futkározásnak is nagyon örült.

A BAHART a keszthelyi gyermeknapon mutatta be új hajóját, a Tomajt. A 350 férőhelyes katamaránt a társaság az idei szezonra állította menetrendbe, három másik hajóval együtt. Road Show keretében mutatták be a kifejezetten a Balatonra épített monstrumot.

„Egy kicsit másabb vezetéstechnikailag. Hozzá kellett szokni a hajóhoz. Nekünk is tanulni kellett a hajót, hogy viselkedik, időjárási körülmények között. Meg kellett szokni a mozgását is a hajónak. De magában az irányítása komolyabb manőverekbe könnyebb. Van egy úgynevezett orrsugár kormányunk és a komolyabb manővereket könnyebb elvégezni ezzel a felépítéssel.” – osztotta meg Körpöly András a Tomaj hajóskapitánya.

A Tomaj délután ingyenes körökre vitte az érdeklődőket. Ezt a lehetőséget is rengetegen használták ki, mindegyik indulásra megtelt a hajó. Sokan örökítették meg a kirándulás pillanatait akár fényképeken, akár videókon. Mind a felnőttek, mind a gyermekek jól érezték magukat  a fedélzeten.

„Jó, hogy lehet rajta sétálni, meg biztonságos is, nem billeg, meg, hogy lent vannak ilyen TV-k, meg büfék és hogy a családdal itt lehet közösen időt tölteni.” – véli Kaszás Zoé Viktória.

A Zenepavilon színpadán folyamatosan zajlottak a bemutatók. Az Airforce tehetségei több produkcióval kápráztatták el a közönséget.

A táncosok műsorát követően leszakadt az ég, ám a zuhogó eső sem tántorította el a Keszthelyi Kötélugrókat, hogy bemutassák tudásukat. A pocsolyák nehezítő tényezők voltak, de ezt az akadályt is legyőzték és mindannyian prezentálták azt a koreográfiát, amelyet a vármegyei diákolimpia döntőjére vittek el.

„A gyereknapnak azt a lényege, hogy a gyerekek különböző programokon vehessenek részt, lehetőleg, úgy, hogy az egész család jól érezze magát. Viszonylag ilyen egyszerű, de ebben segítünk, mert a hajón, ami a BAHART-tal való közreműködésnek köszönhetően jött ide, nagyon sokan voltak, ezt élvezték a gyerekek, felnőttek egyaránt. Itt a parton pedig programok vannak. És gratulálok az ugróköteles csapatnak, és gratulálok a gyerekeknek, akik nagyon jó eredményeket értek el.” – összegezte Manninger Jenő polgármester.

A Keszthelyi Kötélugróknak a gyermeknapon adott át a polgármester ajándékot köszönetképpen a város jó hírének öregbítéséért.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek