A legjobbak között szerepelt Varjassi Sheila

2024. május 9. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Nemzetközi, országos és helyi megmérettetéseken is sikereket ért az Életfa iskola tanulója, Varjassi Sheila. A negyedikes kis zongorista elsős kora óta játszik hangszerén, már korábban is sikeres volt a különböző megmérettetéseken. Az Életfa Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában fontos a zenetanulás, külön öröm számukra, ha diákjaik szépen szerepelnek egy-egy versenyen.

Bartók Béla Körtánc című darabját játszotta el Varjassi Sheila a IX. Zala Vármegyei Bartók Béla Zongoraversenyen. Ezen a megmérettetésen arany minősítést kapott a fiatal. Részt vett a IV. Nemzetközi Zongoramesék versenyen, ahol kiemelt arannyal ismerték el játékát. Ismét sikeresen szerepelt a Kis Zeneszerző Versenyen is, most az erdő volt darabja középpontjában.

„Az a címe, hogy Susogó erdő. És úgy írtam meg, hogy egyszer voltam az erdőben, nagyon jól éreztem magam és egyszer csak így jött a fejembe, hogy írjak egy ilyen darabot. És akkor arról az erdőről írtam.”

A zenészpalánta felkészítője is elégedett a teljesítménnyel. Kollonay Zoltán úgy véli, Sheilában rengeteg tehetség van. Hetente van közös órájuk, de szükség szerint többször is találkoznak. Kiemelte, nagyon fontos, hogy a gyermeknek saját gondolatait és érzéseit kell közvetítenie a játékban, ezt pedig nem könnyű kivitelezni, de nem lehetetlen.

„Ilyen pillanatok voltak gondolom ezek a versenyek, amikor ilyen szép eredményeket értünk el. Ez egy csuda klassz dolog és bár ez a munkám és ezt csinálom a koncertteremben és előadok és ezt magyarázom az órákon is. Ez tulajdonképpen egy hobbi és szívből örülök, hogy ezt csinálhatom és ilyen csodagyerekekkel, mint a Sheila is.”

Az Életfa iskolában nagy jelentőséget tulajdonítanak a zenetanulásnak. Már első osztályos kortól tanulnak a gyermekek valamilyen hangszeren játszani. Ez az alaptantervükben is szerepel. Nagy öröm számukra, amikor diákjaik a nagyközönség előtt is megmutathatják tehetségüket.

„Alapvetően iskolánkban nem a versenyszellem dívik, hanem azt szeretnénk, hogy mindenkinek lehetősége legyen zenét tanulni. A közel 120 fős gyerekseregből gyakorlatilag mindenki tanul zenét. Ez a profilunk. Az a lényeg, hogy szeressék a zenélést, de abban a pillanatban, hogy valakiben meglátjuk a tehetséget, azt nagyon igyekszünk felkarolni. És őt abban támogatni, hogy megtalálja az útját a zenében.” – osztotta meg Favorido Erika igazgató.

Sheila elmondta, a zongorához nagy szerelem fűzi, ha leül játszani, megszűnik körülötte a világ. A jövőben is szívesen próbálná ki magát különböző megmérettetéseken.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek