A legkisebbek is készülnek a húsvétra

2024. március 28. (csütörtök)

A legkisebbek is készülnek a húsvétra Keszthelyen. Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat, játékokat, hagyományos népszokásokat. Az intézményekben fontosnak tartják, hogy a kicsik tudják, ez az esemény nem csak a nyuszivárásról szól.

Húsvéti csokitojás keresés várt a legkisebbekre a bölcsődében. A picik hol megszeppenve, hol bátrabban mentek kiskosaraikkal gyűjtögetni a finomságokat. Az új teraszon és a játékelemek mellett is számos finomság várta a bölcsiseket. Az intézményben már régóta készülnek az ünnepre.

„A húsvéti időszak mindig egy nagyon izgalmas része a nevelési évünknek A kisgyermeknevelők igyekeznek megteremteni az ünnepi hangulatot. Nagyon sok új mondókát, verset tanítanak nekik, valamint az alkotótevékenységek során is igyekezni megismertetni a gyerekekkel a húsvéti hagyományokat. És a nyuszivárás csúcspontja mindig ilyenkor a tojáskeresés.” – mondta el Farkas Veronika a bölcsőde intézményegység vezetője.

Az óvodában a húsvéthétfői locsolkodás hagyományát hozták előre. Így minden kisfiú gondoskodhatott arról, hogy egy kislány se hervadjon el. A közös locsolóvers mellett volt olyan, aki sajáttal is készült.

„Húsvéthétfőn jöttem hozzád, te kedves virágszál. Meglocsolom selymes hajad, hogy illatozzál. Szabad locsolni?” – szavalta el Szanyi Bercel.

A lányok nagy örömmel fogadták a locsolókat, mindannyian kis ajándékkal készültek cserébe. A fiúk is örültek a meglepetéseknek, ki kosárba, ki zacskóba gyűjtötte az édességeket. Az óvodapedagógusok nagy gondot fordítanak arra, hogy a hagyományokat ápolják, így egyik kislegény sem hozott magával kölnit.

„Nagyon fontosnak tartjuk a hagyományőrzést, a néphagyományok ápolását az óvodában. A mai napon a gyerekek a húsvétra hangolódva locsolkodtak. Nem kölnivel, hanem rózsavízzel, vagy harmatvízzel, amit gyűjtöttek az éjszaka. Kis virággal, aranyvesszővel. És a kislányok pedig készültek kis aprósággal. Csokival, tojással.” – osztotta meg Németh Ildikó főigazgató.

A tojásfestés hagyományát is megismerhették a kicsik. Méhviasszal rajzolták meg a mintákat a tojásokra, így saját készítésű ajándékok is kerülnek a nyuszifészekbe.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek