A legmodernebb eszközökkel

2018. január 15. (hétfő)

A legmodernebb eszközökkel képezhetik Keszthelyen az elektrotechnikai szakembereket
Országosan egyedülálló, világszínvonalú villamosipari tantermeket építettek ki az Asbóth Sándor Szakgimnáziumban. A három intelligens rendszerű helységet az intézmény egy multinacionális céggel közösen, mintegy 50 millió forintból valósította meg. A mai átadóünnepségen elhangzott, hogy a szakképzés mellett a nemzetközi Euroskills és Worldskills tanulmányi versenyekre is kiváló felkészülési lehetőség nyílt Keszthelyen.
Már ipari vezérlőket is programoznak a diákok az új tanteremben. Ez is egy olyan terület, melyet a fejlesztésnek köszönhetően tudnak oktatni az intézményben. A tanulók úgy látják, sok lehetőséget kínál számukra a fejlesztésnek köszönhetően kibővült villamosipari képzés.

„Nagyon sok új dolgot ad számomra, mert nem sok ember ismeri még ezt az országban, tehát egyedülálló képzés szinte itt a környéken, tehát nagyon sok lehetőséget nyújt” – nyilatkozta Vajda Tamás, az iskola tanulója.

Az Asbóth iskola számos versenysikert tudhat magáénak, különösen a szépségápolás területén. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően az elektrotechnikában is nemzetközi sikereket érhetnek el – emelte ki Csótár András iskolaigaigazgató: „Ez az európai szintű és már a jövőbe mutató technikákat alkalmazó fejlesztés megsegít minket abban, hozzásegít minket ahhoz, hogy a villanyszerelés és az erősáramú elektrotechnikus képzésünkkel is ott lehessünk az ország abszolút szűk élmezőnyében, illetve kijuthassunk a nemzetközi versenyzés színtereire.”

A tantermek túlmutatnak a tantárgyi követelményeken – emelte ki beszédében a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. Pölöskei Gáborné kihangsúlyozta, a nemzetközi versenyfelkészüléseken túl az aktuális munkaerő piaci igényeket tudja kiszolgálni a teremegyüttes.

„Itt megtanulják azokat a technikákat, technológiákat, amit már a valós életben közvetlenül a termelésben tudnak akkor alkalmazni, meggyorsítja gyakorlatilag a termelésbe való belépését a végzősöknek” – nyilatkozta televíziónknak a helyettes államtitkár.

Az iskola a Legrand Zrt-vel közösen valósította meg a közel 50 millió forintos beruházást. Az országosan egyedülálló tantermek mind összeköttetésben vannak. Az intelligens eszközök révén világszínvonalú berendezéseken tanulhatnak a diákok.

Károlyi László, vezérigazgató: „Az okos megoldásokban, mondjuk az épület okos megoldások 70 százalékát a KNX rendszer képzi. Ez nem egy gyártó, ez egy szabvány és nagyon sok gyártó ennek megfelelően fejleszti és építi a technológiáit, mi is ezeket a megoldásokat hoztuk ide, sőt van olyan rendszer, ami idén fog kijönni és ezt frissíteni fogjuk, tehát mindig a legfrissebb és leghasználhatóbb tudást lehessen megszerezni.”

A térségben élő, mintegy 40 ezer ember számára így ugyanolyan szintű oktatást tudnak nyújtani, mint a megyei jogú városokban – hangsúlyozta Manninger Jenő. A megye fejlesztési biztosa szerint ez egy jó példa arra, hogy a nagy cégek hogyan segítik az oktatást: „Közép és hosszú távú befektetés az oktatás, tehát ezekhez jó cégek kellenek. Azt gondolom, hogy a diákok, akik bejönnek egy ilyen terembe, azok szívesen fogják választani ezt a szakmát, mert látszik, hogy együtt haladnak a korral és megtalálják a számításukat.”

A három új tanteremben az oktatáson és a versenyfelkészítésen kívül szakmai tréningeket is lehet tartani, melyek a már végzett szakemberek továbbképzését segíthetik elő.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8467/a-legmodernebb-eszkozokkel-kepezhetik-keszthelyen-az-elektrotechnikai-szakembereket-/