A lengyel menekültekre emlékeztek

2023. szeptember 19. (kedd)
KesztHelyi identitás

A lengyel menekültek előtt tisztelegtek Keszthelyen. A városban minden évben megemlékeznek azokról, akik a német megszállás miatt kényszerültek elhagyni a hazájukat. Szentmisével, majd a katyn-i áldozatok emléktáblájának megkoszorúzásával hajtottak főt az elöljárók. A Balaton Színházban kiállítás mutatja be az eseményeket.

1939.szeptember 1-én Németország váratlanul lerohanta Lengyelországot. Az előrenyomulás élén több mint 2000 tank állt, amelyeket csaknem 900 bombázórepülő és több mint 400 harci repülő kísért. Szeptember 17-én a Szovjetunió is támadást indított ellenük, így a hónap közepén nemcsak a lengyel kormány, hanem több tízezer állampolgár is elhagyta az országot. Sokan hazánkban kaptak menedéket, és a lengyel-magyar barátság ma is legendás.

„A magyar-lengyel kapcsolatok rendkívül fontosak voltak a magyar és a lengyel történelem szinte valamennyi pillanatában, de különösen fontos megjegyezni, hogy egyedül a magyarok adtak olyan segítséget a lengyel menekülteknek, hogy Európában itt nyílhatott meg az egyetlen lengyel nyelvű líceum és gimnázium. Tehát rengeteg kapcsolatunk volt, van és remélhetőleg lesz is.” – tájékoztatott Dr. Cséby Géza tiszteletbeli lengyel konzul.

Nemcsak a balatonboglári lengyel iskolával segítették a családokat, Zamárdiban ifjúsági tábort is szerveztek a fiataloknak – hangzott el a megemlékezésen. A menekültek közül nagyon sokan itt leltek új hazára, és leszármazottaik ma is itt élnek. Keszthelynek élő lengyel testvérvárosi kapcsolata van, és évente többször alkalom adódik találkozni egymással. Manninger Jenő, a város polgármestere arról beszélt, büszkeség, hogy elődeink is kivették a részüket a bajban lévők megsegítéséből.

„Annak ellenére, hogy a külpolitika mindig változik, helyi szinten nem kell, hogy változzon. Tehát én azt gondolom, hogy az a régi barátság, ami a magyar-lengyel barátságot jellemzi, az minden városnak fontos. Ha van egy ilyen lehetőségünk, aki ezzel aktívan foglalkozik, Cséby Géza a lengyel kultúrával, ezt különösen ki kell használni. Lengyelország nagyon sokat fejlődött, nagyon érdekes kultúrája van, én magam diákkoromban is többször voltam ott, tehát ebből mindig lehet használni.” – tette hozzá Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A megemlékezésen részt vett a lengyel konzul, és egy lengyel plébános is. A résztvevők a katyn-i áldozatok emléktáblájánál tisztelegtek a lengyelek előtt. Szmolenszk mellett mintegy 20 ezer fogvatartottat gyilkoltak meg 1940-ben vád és vádirat nélkül. A 2020-ban felavatott keszthelyi relief a sokáig eltitkolt tömegmészárlásnak állít szomorú mementót.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek