A lengyelek tragédiájára emlékeztek

2022. július 5. (kedd)

Július 1-én a Medjugorjéba utazó lengyel zarándokok tragikus autóbusz balesetének 20. évfordulójára emlékeztek. Közép-Európa egyik legnagyobb autóbusz szerencsétlenségében két gyerek és tizennyolc felnőtt halt meg, de mindenkit kórházba kellett szállítani,aki a buszon utazott. A 20 évvel ezelőtt történt tragédiára közös imádsággal és koszorúzással emlékeztek.

Az áldozatok emlékére felállított emlékműnél húsz éven át minden évben felidézik azt a szörnyű tragédiát, amiben a Medjugorjéba utazó zarándokok haltak meg. Húsz lengyel állampolgár, köztük két kisgyermek. A kerek évfordulós tisztelgésen a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete idézte fel a történteket és mondott köszönetet a segítséget nyújtó magyar közösségeknek.

„Sok jóakaratú ember. Ezért rendkívül hálásak vagyunk nekik. Nem fogjuk elfelejteni. Köszönjük szépen. Imádkozunk és megemlékezünk a lengyelekről és a magyarokról.”

A megemlékezők magyar és lengyel nyelven imádkoztak az áldozatokért akik imádságos lekülettel indultak el a béke királynéjához. Azt követően Ungváry Imre és Siszlov Zselák atya megáldották az emlékmű újonnan elkészült kupoláját. A megemlékezésen jelen volt Soltész Miklós államtitkár. A közösség erejéről beszélt. Kitért a rendvédelmi szervek emberfeletti munkájára, a kitörölhetetlen eseményre. „Nekünk az a feladatunk, kötelességünk, hogy az áldozatok emlékét megőrizzük, de azoknak az áldozatos munkáját is megőrizzük, akik itt őértük tettek, és sokat tettek. Egyébként hozzáteszem, köztük vannak papok is, akik megint csak lelkileg hatalmas nagy vigaszt és segítséget nyújtottak. Mindamellett azért azt is érdemes hozzátenni, hogy ez az emlékhely az elmúlt években fantasztikusan szép volt és még jobban megszépült, hiszen mostanra a harangláb teteje megújult.”- mondta el gondolataiban az államtitkár.

A tisztelgő pillanatokban Kovács Ilona, balatonberényi lakos a tragédia napján Erdélyben tartózkodott. Így emlékezett a történtekre. „Varga Péter atya hallgatta a rádiót és hallotta, hogy mi történt Balatonberény határában. Mindekiben megfagyott a vér. Izgultunk, hogy vajon 600 km-re a szülőfalunktól hogy érkezünk haza. Ők- ismeretség útján- úgy döntöttek, hogy Nagyváradon gyászmisét mondanak az elhunytakért.”

A tragédia 20. évfordulóján gyertyagyújtással és koszorúzással emlékeztek az áldozatokra. Koszorúzott a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete és konzulja. Magyarország képviseletében Soltész Miklós államtitkár. A megemlékezés virágaival tisztelgett az Országgyűlés lengyel szószólója, a Somogy Megyei Katasztrófavédelem és a somogyi rendőr-főkapitányság.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/9314-a-lengyelek-tragediajara-emlekeztek