A madarak atyjának emlékére

2015. január 1. (csütörtök)

Száz éve hunyt el Herman Ottó. Az utolsó magyar polihisztornak és a madarak atyjának nevezett tudós emlékét kopjafa őrizte Keszthelyen, mely idén tavasszal eltűnt. Lelkes lokálpatriótáknak köszönhetően újra megfaragták az emlékfát. Az alkotást december 27-én, Herman Ottó halálának évfordulóján avatták fel és koszorúzták meg a Helikon parkban.

1962-ben állították mostani kopjafának az elődjét. Herman Ottó emlékfája idén tavasszal tűnt el. A pótlásról Berecky Csaba és fafaragó csapata gondoskodott. A Magyar Művészeti Akadémia pályázati támogatásával egyhetes tábor keretében készült el az új kopjafa.

A korábbi kopjafa hiányát dr. Cséby Géza fedezte fel, aki ezt jelezte a városvezetés felé. A faanyagot az önkormányzat vásárolta meg a Bakonyerdő Zrt.-től. A fafaragó tábor tagjai szinte minden szükséges munkát elvégeztek, hogy méltó módon emlékezhessenek a 100 éve elhunyt polihisztorról.

Újságíróként és országgyűlési képviselőként a polgári haladás útján járt Hermann Ottó. A madarak atyjának is nevezték a polihisztort, aki néprajzkutatással, a zoológia több ágával és régészettel is foglalkozott. Számos vaskos könyv fűződik nevéhez, legnépszerűbb műve A madarak hasznáról és káráról című könyv, de a balatoni halászatot és a pásztoréletet is leírta.
Herman Ottó nem rendelkezett diplomával. Eredményeit kitartásával és alaposságával érte el. Katonai pályáján is megmutatkoztak kiváló képességei. Nevét számos intézmény viseli, alapító igazgatója a Magyar Ornitológiai Központnak. A 2014-es év, mely halálának 100. évfordulója, Herman Ottó Emlékév.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)